Yvonne Kroonenberg: 'Intimiteits-schaamte'

Yvonne Kroonenberg
Hadewych Veys, visagie Borka Florentinus

In de krant stond een artikel over vibrators. Veel vrouwen gebruiken ze. Vroeger werd er soms ­besmuikt over gedaan.

U leest een gratis artikel uit Plus Magazine.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Er waren mannen die ze als concurrentie beschouwden of als straf voor hun ontbrekende vaardigheid. Sommigen wisten helemaal niet dat hun vriendin een hulpmiddel had om haar orgasmes kracht bij te zetten als hij er niet bij was. Er waren ook mannen die het juist leuk vonden als vrouwen enthousiast meededen met de seks en er niet bij lagen alsof ze een operatie moesten ondergaan waar ze maar het beste van hoopten.

De oude trillende dildo’s bestaan nog steeds, maar er schijnt ook een nieuwe soort te bestaan, die op luchtdruk werkt. De Satisfyer heet hij en hij was in december in de aanbieding bij Kruidvat. ‘Sinterklaas is niet de enige die komt’ was de reclame. Die had ik wel op een affiche gezien, maar ik wist niet dat het over een vibrator ging. 

Sinterklaas is allang voorbij, maar ik wilde toch eens kijken of de Satisfyer nog in de schappen lag. In de winkelstraat vlak bij mijn huis is een Kruidvat en ik stapte naar binnen. Ik zag de vibrator nergens, niet bij de elektrische tandenborstels en niet bij de menstruatieartikelen.

Er was een medewerker die de vakken stond te vullen met deodorant. Hij was een jaar of 30.

“Weet u waar de, eh, dames­dingen liggen?” vroeg ik, en kon ­mijzelf wel voor mijn kop slaan. Waarom zei ik niet gewoon wat ik bedoelde? Maar het ging niet, ik geneerde me. Ik was bang dat hij me van hoofd tot voeten op zou nemen of zou giechelen.

Toen ik in de jaren 80 voor Playboy schreef, durfde ik alles. Ik ben voor een reportage naar een masturbatie-cursus geweest, ik heb het vrouwencondoom getest, ik heb een doos vibrators besteld om ze uit te proberen. Daar schreef ik dan een openhartig verslag over.

Een buurvrouw van halverwege de 60 heeft in die tijd eens gevraagd of ik mee wilde gaan om een vibrator voor haar te kopen. “Natuurlijk!” zei ik en stapte ­onbekommerd met haar een seksshop binnen om er een uit te zoeken. Maar nu was ik net zo bevangen als zij destijds.

“Ik heb intimiteits-schaamte”, vertelde ik aan een vriendin. “Ik ook,” zei ze, “daarom heb ik dat ding via internet besteld. En weet je wat er gebeurde? Ik pakte hem uit en wilde de gebruiksaanwijzing lezen. Maar de lettertjes waren te klein. Ook met een leesbril.”

Ik heb op internet gekeken of ze hem nog steeds ­hebben bij Kruidvat. En ja hoor! Ik heb diep ademgehaald en ben naar de winkel gegaan, naar het filiaal waar ik altijd kom. Ik ben recht op de balie ­afgelopen en heb mijn vraag gesteld.

“Ja hoor, mevrouw,” zei de vriendelijke medewerker, “die hebben we. Hij ligt bij de glijmiddelen, daar, naast de leesbrillen.”

Ik vond hem meteen. Voor de ­zekerheid heb ik ook een leesbril gekocht, plus 3. Laat Sinterklaas maar komen.

Yvonne Kroonenberg
Hadewych Veys

 

Yvonne Kroonenberg (72) is schrijver en psycholoog. Ze schrijft maandelijks in Plus over relaties in brede zin.

 

 

 

 

 

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Auteur 
  • Yvonne Kroonenberg