PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Breken voor eigen rekening?

Als de waterleiding lekt en als de huiseigenaar het nodige hak- en breekwerk laat verrichten om dat lek op te sporen, hoeft dat hak- en breekwerk dan gedekt te zijn door uw woonverzekering?

Niet per se. Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. Bij een huiseigenaar lekte de waterleiding in het zandbed onder de gestorte betonvloer. Naast de waterleiding lag een gasleiding en daarom had de huiseigenaar een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld om de lekkage op te lossen. De huiseigenaar wilde dat de verzekering de gemaakte kosten zou vergoeden, zowel de reparatie- als de opsporingskosten. De verzekeraar weigerde dit. De schade zou geleidelijk zijn ontstaan en hak- en breekwerk wordt alleen vergoed als er gevolgschade  is. Een schade-expert constateerde wel lekkage, maar zag geen zichtbare gevolgschade. De verzekering weigerde uit te keren.

Loodgietersrekening

Bij de Geschillencommissie kreeg de huiseigenaar grotendeels gelijk. Aan de ene kant oordeelde de Geschillencommissie dat de verzekeraar niet kon hard maken dat de schade geleidelijk was ontstaan. De verzekeraar moet daarom de reparatie van de waterleiding vergoeden. Aan de andere kant is het hakken en breken voor rekening van de huiseigenaar, omdat er geen gevolgschade is. Aangezien de reparatie aanzienlijk duurder was dan het hakken en breken, kreeg de huiseigenaar toch het grootste deel van zijn loodgietersrekening vergoed.

Bron: www.kifid.nl