Geldkwesties oktober 2014

Getty Images

Mag de gehandicaptenparkeerplaats behouden worden wanneer rijbewijs niet verlengd wordt? Hoe zit het met erven van familie? Het antwoord op deze en andere vragen vindt u in de geldkwesties van deze maand.

Meer premie bij spaarhypotheek

We hebben een spaar­hypotheek en de rentevaste periode is verstreken. We kunnen de rente opnieuw voor een aantal jaren vastzetten tegen een lager percentage, maar we gaan meer spaarpremie betalen. Klopt dat?

Ja. Als de rente op het leningdeel van uw spaarhypotheek lager wordt, dan daalt ook de rente over het spaardeel. Het is de bedoeling dat er aan het eind van de looptijd voldoende gespaard is om de lening af te lossen. Bij een lagere rente groeit het spaarkapitaal onvoldoende aan. Een logisch gevolg is dat de maandelijkse spaarpremie omhoog zal moeten om tot het gewenste eindbedrag te komen.

Erfdeel kinderen uitkeren

Enige jaren geleden is mijn man overleden. Ik heb de beschikking over de erfenis en mijn drie kinderen hebben een vordering op mij. Inmiddels heb ik een nieuwe vriend en we zijn van plan samen te gaan wonen. Ben ik nu verplicht de erfenis aan de kinderen uit te keren?

Waarschijnlijk niet. In ieder geval hoeft u hun erfdeel niet uit te keren als de af­wikkeling volgens de wettelijke verdeling is gegaan en er geen testament was. Indien uw overleden echtgenoot wel een testament had, dan hangt het ervan af wat erin is op­genomen. Mogelijk moet u uitkeren, mogelijk kunt u niet trouwen in gemeenschap van goederen en misschien hoeft u niets uit te keren.

Nabestaandenpensioen

Mijn partner is ernstig ziek. We zijn niet getrouwd, we hebben geen geregistreerd partnerschap of samenlevingsovereenkomst. Heb ik recht op een nabestaandenpensioen als hij komt te overlijden?

Dat hangt sterk af van het pensioenfonds van uw partner. Veel pensioenregelingen hebben geen partnerpensioen voor een niet-geregistreerde partner of er zijn eisen gesteld, zoals een samenlevingscontract en/of een minimum-samenlevingsduur. Informeer bij het pensioenfonds van uw partner hoe het is geregeld. Het kan erg verstandig zijn om de zaken snel in orde te maken. Denk er ook aan dat samenwoners niet automatisch van elkaar erven. Dat kan alleen als uw man u in zijn testament tot erfgenaam benoemt. Gehuwden en geregistreerde partners erven wel van elkaar. Staat u als samenwonende niet in zijn testament, dan erft zijn familie alles.

Rechten van nieuwe partner

Mijn nieuwe partner is van plan om de huur van zijn woning op te zeggen en bij mij in te trekken. Ik heb een zoon uit een eerdere relatie. Als ik kom te overlijden, welke rechten heeft mijn partner dan?

Weinig tot geen. Als u samenwoont met uw partner zonder een testament, dan heeft dat samenwonen geen gevolgen voor de erfenis. Uw zoon is dan uw enige erfgenaam. Hij erft alles en uw vriend erft niets. Als u van die wettelijke verdeling wilt afwijken, dan moet u dat regelen in een testament. U kunt uw partner bijvoorbeeld erfgenaam maken, maar de consequentie daarvan kan zijn dat een deel van uw nalatenschap uit de familie verdwijnt en bij de familie van uw vriend terechtkomt. U kunt ook in uw testament een voorwaarde laten op­nemen dat uw zoon zijn erfdeel pas geheel of gedeeltelijk kan opeisen als uw vriend is overleden. Wat in uw situatie het verstandigst is, kunt u het beste bespreken met een notaris.

Gehandicaptenparkeerplaats houden?

Mijn vrouw kan erg slecht lopen en daarom heb ik een gehandicaptenparkeerplaats voor mijn huis. Omdat mijn ogen achteruit zijn gegaan, wordt mijn rijbewijs niet verlengd. Vanaf nu gaat mijn zoon mijn auto gebruiken om ons te vervoeren. Mogen we gebruik blijven maken van de gehandicaptenparkeerplaats?

Waarschijnlijk wel, maar de regels kunnen per gemeente verschillen. Een voorwaarde voor een parkeerplaats op kenteken is dat u een geldige gehandicaptenparkeerkaart hebt. Dat kan voor uzelf zijn als bestuurder of voor een passagier. Op dit moment hebt u een kaart voor uw vrouw. Daar komt geen verandering in als uw rijbewijs niet wordt verlengd. Maar als de gemeente bijvoorbeeld als voorwaarde stelt dat de bestuurder een huisgenoot is van de degene voor wie de parkeerkaart is, verandert de situatie wel als uw rijbewijs niet wordt verlengd. Dan zal het lastig zijn de parkeerplaats te behouden.

Sollicitatieplicht en vrijwilligerswerk

Ik ontvang een WW-uitkering en ik doe veel vrijwilligerswerk. Ben ik dan toch verplicht te solliciteren? Ik maak nauwelijks kans op een baan.

Ja. Wie een WW-uitkering ontvangt, is verplicht te solliciteren. U kunt wel in overleg met uw werkcoach voor maximaal een half jaar een ontheffing aanvragen voor de ­sollicitatieplicht als u vrijwilligerswerk ­verricht. Het moet daarbij gaan om werk dat uw kansen op de arbeids­markt vergroot en ook moet u er minstens twintig uur per week aan besteden. Na een half jaar kan het UWV de ontheffing ­verlengen met nog eens zes ­maanden. Daarna is er een ver­lenging mogelijk met steeds één maand, afhankelijk van uw situatie.Wie een WW-uitkering ontvangt, is verplicht te solliciteren. U kunt wel in overleg met uw werkcoach voor maximaal een half jaar een ontheffing aanvragen voor de ­sollicitatieplicht als u vrijwilligerswerk ­verricht. Het moet daarbij gaan om werk dat uw kansen op de arbeids­markt vergroot en ook moet u er minstens twintig uur per week aan besteden. Na een half jaar kan het UWV de ontheffing ­verlengen met nog eens zes ­maanden. Daarna is er een ver­lenging mogelijk met steeds één maand, afhankelijk van uw situatie.

Erven van schoonmoeder

Mijn man is onlangs overleden. Zijn moeder leeft nog, zijn vader niet meer. Erf ik nog van haar?

Nee. Zonder testament erven alleen de kinderen van uw schoonmoeder. In uw geval nemen de kinderen van u en uw man zijn plaats in. Zij erven dus wel, u niet. U hebt wel recht op het erfdeel van uw schoonvader. Bij zijn overlijden kreeg uw schoonmoeder de beschikking over de volledige erfenis en de kinderen kregen een vordering ter grootte van hun erfdeel. De vordering van uw man op zijn moeder valt in de gemeenschap van goederen die u met hem had en maakt deel uit van zijn nalatenschap.

Auteur 
Bron 
  • Geld & Recht