Hoe kan ik als erfgenaam uitvinden welke bankrekeningen de overledene had?

Getty Images

Onlangs zijn mijn beide ouders overleden. Nu weet ik dat mijn ouders een groot aantal (grotere en kleinere) bankrekeningen hebben gehad tijdens hun leven, maar hun administratie is een warboel. Is er een manier om eenvoudig achter de bankrekeningen van mijn ouders te komen?

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft een digitaal loket voor slapende tegoeden geopend. Nabestaanden of executeurs die vermoeden dat een overledene een rekening heeft, kunnen voortaan via één loket nagaan of deze overledene ergens nog geld op een rekening heeft staan. Daardoor hoeft u als nabestaande niet meer elke bank afzonderlijk te benaderen.

Alleen nabestaanden of executeurs kunnen digitaal navraag doen. Vereist is dat de aanvrager in het bezit is van een (gescand) identiteitsbewijs (van de aanvrager zelf) en een akte van overlijden. Deze stukken moeten digitaal met de aanvraag worden meegestuurd. Bovendien geldt het volgende: Partners moeten een Uittreksel Centraal Testamentenregister (CTR) aanleveren. In het geval dat de nabestaande geen partner is (zoals bij u het geval is), moet een Verklaring van erfrecht of een Verklaring van executele worden meegestuurd.

Zie hiervoor ook: https://www.slapendetegoeden.nl/home

N.B. Wanneer u als nabestaande een rekeningoverzicht vindt van een bank die niet meer bestaat, dan zijn de rechten hiervan overgegaan op een andere bankinstelling. Via de NVB kunt u uitzoeken welke bestaande bank de oude heeft overgenomen.

N.B. Alle 26 banken die rekeningen aanbieden aan consumenten in Nederland zijn aangesloten bij het Slapende Tegoeden Loket. Elk van de deelnemende banken wordt door de NVB aangeschreven om uit te zoeken of de overledene een slapend tegoed heeft. Het streven is om de aanvrager uiterlijk binnen drie maanden antwoord te geven.

Auteur