CoronaMelder in aantocht: Eerste Kamer akkoord

De corona-app van Nederland kan eindelijk worden ingevoerd. Niet alleen de Tweede, maar ook de Eerste Kamer is inmiddels akkoord met de wet van minister Hugo de Jonge die de app mogelijk maakt. De landelijke introductie staat gepland voor zaterdag 10 oktober.

Via deze 'notificatieapplicatie' krijgen mensen een bericht als ze in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. Dat moet verdere verspreiding van het virus tegengaan. Hier leest u hoe het werkt.

51 Senatoren stemden voor de wet en 19 waren tegen. De enige tegenstemmers waren de Partij van de Vrijheid, Forum voor Democratie, de Partij voor de Dieren en de Partij voor de Toekomst. De meerderheid vindt dat de wet voldoende waarborgen biedt om misbruik van de app te voorkomen. De tegenstemmers vinden het een risico dat de gegevens van burgers te herleiden zijn, en dat mogelijk privacyregels kunnen worden geschonden. Direct na de stemming kondigde De Jonge aan dat de app zaterdag van stal mag, ruim een maand na de eerste gedroomde datum van 1 september. Ook zal de overheid dan een campagne starten om de app te promoten.

Vrijwillig

Deelname van de app is geheel vrijwillig. De Jonge benadrukt dat niemand onder druk wordt gezet om de app te downloaden. Werkgevers mogen het niet verplicht stellen aan werknemers, restaurants mogen het niet eisen van bezoekers. Een meer algemene oproep om hem te gebruiken, door bijvoorbeeld een poster op te hangen, mag wel.

Hier beantwoorden we de meest gestelde vragen over de corona-app >>

Bron: NOS