Deze landen verwelkomen weer vakantiegangers

Pluslezers staan nog niet te popelen om hun koffers te pakken, maar sinds half juni zijn bezoekers weer welkom in 17 Europese vakantielanden. Dat is vrijwel heel West-Europa behalve Denemarken, Groot-Brittannië en enkele Balkanlanden.

Duitsland

In Duitsland zijn veel voorzieningen zoals hotels, winkels en restaurants open, maar dat verschilt per deelstaat. Hier vind je meer informatie (in het Engels). Een mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer, winkels en alle openbare gelegenheden. Ook in hotels en restaurants bij het naar binnen- en buitengaan en als je naar het toilet gaat. Zelfs terwijl je je auto of motor voltankt. Overal dien je een afstand van 1,5 meter tot andere mensen aan te houden.

België

De grens met België is weer open. Campings, vakantiehuisjes en hotels kunnen weer worden bezocht. Een mondkapje is verplicht in het openbaar vervoeren en wordt tevens aangeraden op drukke plaatsen waar anderhalve meter afstand houden moeilijk is. Hier geeft de Belgische overheid meer informatie.

Frankrijk

Goed nieuws voor de miljoenen Nederlanders die elke zomer vakantie vieren in Frankrijk, want dit land begroet weer bezoekers. Je moet 1 meter afstand tot anderen bewaren en bijeenkomsten van meer dan 10 mensen zijn nog verboden. Een mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer (ook op stations) en op vliegvelden. En ook vaak in winkels. De meeste bars en restaurants zijn weer open.

Spanje

In Spanje gaat de slagboom aan de grens op 21 juni omhoog, heeft premier Sánchez laten weten. Dat is hard nodig om de Spaanse toerismesector, die van levensbelang is voor de Spaanse economie, nieuw leven in te blazen. Vanzelfsprekend gelden ook in Spanje strenge maatregelen die een nieuwe corona-uitbraak moeten helpen voorkomen.

Portugal

In Portugal, waar toerisme een kwart van het nationale inkomen voor zijn rekening neemt, zijn vakantiegangers al sinds eind mei welkom. Daarmee was het een van de eerste landen dat zijn deuren opende. Corona heeft hier in vergelijking met omringende landen minder hard toegeslagen. Iedereen moet 2 meter afstand houden (dus niet 1,5 meter zoals bij ons). In het ov, winkels en ruimten waar veel mensen samenkomen, moet je een mondkapje dragen. Wie er op de luchthaven landt, moet een temperatuurcontrole ondergaan. Toeristische accommodaties kunnen het ‘clean and safe’-keurmerk krijgen als ze een bepaald pakket coronamaatregelen uitvoeren.

Italië

Het door corona loodzwaar getroffen Italië verwelkomt weer buitenlandse vakantiegangers. Wie met het ov reist, moet dit ingevulde formulier op zak hebben. En sommige streken, zoals het bekende toeristeneiland Sardinië en de streken Puglia en Basilicata, verlangen dat buitenlandse bezoekers zich voor hun komst registreren. Mondkapjes zijn in elke openbare binnenruimte verplicht en in vrijwel het hele land wordt aangeraden ze ook buiten te dragen. In de regio Lombardije, waar corona heftig heeft huisgehouden, is dat zelfs verplicht. Afstand houden tot anderen is overal verplicht, maar hoeveel meter verschilt van plek tot plek.

Of al die hindernissen en beperkingen erg zijn voor de Pluslezers, dat is nog maar de vraag. De meeste van hen zitten namelijk niet te wachten op een vakantie in het buitenland, zo blijkt uit een poll onder 4000 bezoekers van deze site. Twee derde vertrouwt de situatie rond corona nog niet en stelt zijn buitenlandse reis uit tot volgend jaar. Reisredacteur Thijs Joosten van Plus Magazine blijft voorlopig ook thuis, schrijft hij hier.

De actuele situatie per vakantieland vind je op www.anwb.nl/vakantie/reiswijzer en op www.nederlandwereldwijd.nl