Helpt prednison ook bij corona?

Mijn man (76 jaar) heeft COPD. Hij heeft altijd preventief prednison in huis, wat hij direct kan innemen als hij hevig benauwd wordt. Die prednison is echt een wondermiddel: benauwdheid vermindert binnen een uur. Wordt dit middel ook gebruikt bij corona en ben je dan sneller van de beademing af?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Dat is wel gedaan, maar vooralsnog lijkt een broertje van prednison, dexamethason, een betere keuze. Beide zijn corticosteroïden: sterke remmers van ontstekingsreacties. Inderdaad soms wondermiddelen, maar ook een beetje riskant. Als je lichaam kennismaakt met een onbekende ziekteverwekker (zoals een nieuw verkoudheidsvirus of coronavirus) komt er een ontstekingsreactie op gang. Speciale witte bloedcellen vernietigen al je besmette cellen met virus en al. Tijdens die eerste fase heb je bij een gewone verkoudheid last van keelpijn en een loopneus, bedoeld om ziekteverwekkers van je slijmvliezen ‘af te spoelen’.

Bij corona kan de ontstekingsreactie zo uit de hand lopen dat je longen vollopen met vocht en je op de intensive care (ic) terechtkomt, of erger. Corticosteroïden remmen de ontstekingsreacties en dat blijkt op de ic levensreddend te kunnen zijn. Maar het virus krijgt dan óók vrij spel. Het aantal virusdeeltjes in het bloed neemt daardoor snel toe. Daarom durfde men deze middelen in het begin van de epidemie bij corona niet te geven. Het is dus niet iets om thuis maar vast mee aan de slag te gaan. Als uw man heel erg benauwd wordt, zal de prednison wel helpen, maar hij moet meteen een coronatest doen.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in Plus Magazine.

Ga met spoedeisende vragen altijd naar uw huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden sluiten aan bij die van onze partner Gezondheidsnet. U vindt ze hier.