Problemen bij het AstraZeneca-vaccin

Wat betekent dat voor mij?

Getty Images

Net nu het AstraZeneca-vaccin op het punt staat om te worden goedgekeurd, zijn er problemen met dit vaccin. Hoe ernstig zijn deze problemen en wat zijn de gevolgen?

Probleem 1: Leveringsproblemen

AstraZeneca levert minder vaccins in het eerste kwartaal, dan besteld. In totaal zijn 300 miljoen vaccins besteld, waarvan 80 miljoen in het eerste kwartaal. Maar Europa krijgt er maar 31 miljoen. De Europese Commissie eist opheldering bij de fabrikant. Wie moet er nu langer wachten op zijn vaccin? Een blik op de vaccinatiestrategie van de overheid laat zien dat de AstraZeneca-vaccins zijn ingedeeld voor de volgende bevolkingsgroepen (die niet in de zorg werken):

  • Intramurele ggzcliënten (naast het Moderna vaccin)
  • Mensen van 18 60 jaar met een medische indicatie (zoals bijvoorbeeld een hartziekte of longziekte).
  • Mensen van 18 – 60 jaar zonder ziekte.

Vooral de vaccinatie van mensen jonger dan 60 jaar kan dus in het nauw komen.

Gelukkig is er een lichtpuntje, want naast het vaccin van AstraZeneca zijn er nog drie vaccins ingekocht voor deze bevolkingsgroep. Ze zijn nog niet zo ver als het AstraZeneca vaccin, maar er wordt aan gewerkt. Lees hier hoe ver het staat met die andere vaccins.

 

Probleem 2: Twijfels over werkzaamheid bij 65+

Daarbij schrijven Duitse kranten over een vermeende slechte werkzaamheid van het vaccin bij 65-plussers. AstraZeneca reageert dat dit niet klopt.

Hoe het ook zit - de Britse MHRA had bij de goedkeuring van het AstraZeneca vaccin ook aangetekend dat het vaccin nog te weinig is getest bij 65-plussers. Er missen nog gegevens om echt iets te zeggen over de werkzaamheid en veiligheid, aldus de informatie voor zorgverleners.

Op dit moment is het vaccin in Nederland niet ingedeeld voor 65-plussers. Alleen mensen tot 60 jaar zijn voor dit vaccin ingedeeld. Over een paar dagen zal duidelijk worden hoe de EMA oordeelt over de effectiviteit van dit vaccin bij 65-plussers.

Auteur