Zo'n papieren QR-code om toegang te krijgen, kan dat nou niet handiger?

Veel mensen worstelen met het aanvragen van de papieren QR-code om toegang te krijgen tot onder meer horeca en voorstellingen. Ook mantelzorgers die graag anderen helpen bij het aanvragen van zo'n code, lopen tegen de nodige hindernissen.

Een Pluslezer schrijft:

"Veel mensen kennen en gebruiken de CoronaCheck app, maar niet iedereen, er zijn ook mensen die afhankelijk zijn van de papieren QR-code om ergens binnen te komen. Nu ben ik voor mijn 91-jarige zelfstandig wonende moeder al twee dagen bezig om een papieren QR-code aan te vragen. Zij is niet in het bezit van een smartphone, dus het zal op deze manier moeten.
Ik kan bellen, maar hoor al twee dagen hetzelfde bandje, er komt geen levende ziel aan de telefoon. Na 2 dagen ben ik er helemaal klaar mee en met mij misschien vele mantelzorgers.
Ik werk in de gehandicaptenzorg en meer dan 90 procent heeft geen smartphone, dus zijn ook zij afhankelijk van de papieren QR-code. Maar ja, je hebt in de zorg geen tijd om dagen aan de telefoon te gaan hangen om voor meerdere cliënten een papieren QR-code aan te vragen.
Dit gaat ook op voor de verpleeghuizen en andere zorginstellingen. Volgens mij is hier totaal niet over nagedacht. Het lijkt er eerder op dat het de bedoeling is dat we de kwetsbaren de komende maanden maar binnen houden. Zij mogen niet ergens koffie gaan drinken of uit eten gaan, naar het theater gaan. Er moet toch een eenvoudigere manier zijn om aan een papieren QR-code te komen?
"

Er worstelen helaas veel meer mensen met dit probleem. Er is wel een manier om een papieren QR-code aan te vragen en meer daarover leest u in dit artikel. Het probleem is dat je daar toch vaak een eigen smartphone voor nodig hebt en zonder zo'n telefoon is het een soort doolhof en rest er niet veel anders dan te bellen met en nummer dat bij vlagen slecht bereikbaar blijkt te zijn.

Hopelijk is dat inmiddels verbeterd, want de problemen zijn ook daar bekend. 

Daarnaast zijn er inmiddels verschillende bibliotheken die extra hulp bieden bij het aanvragen van een papieren QR-code. Informeer daarnaar bij de bibliotheek in de buurt. Wij hebben signalen ontvangen dat het ook daar druk kan zijn.

Tot slot heeft ouderenbond Anbo nog de suggestie gedaan om het gele (vaccinatie)boekje als alternatief in te zetten. Dat is namelijk ook een vaccinatiebewijs. Minister Hugo de Jonge heeft dat voorstel echter afgewezen omdat het gele boekje te fraudegevoelig zou zijn.

Het blijft dus helaas voor veel mensen een beetje behelpen totdat het nummer écht beter bereikbaar is.