Ben ik depressief?

Ik voel me somber. Ik ben ook gespannen en snel aangebrand. Mensen doen het in mijn ogen niet snel goed en dan verlies ik meteen mijn geduld. Ik herken mezelf niet meer. Vroeger was ik niet zo. Is dit een depressie?
vrouw (37)

Jean-Pierre van de Ven, Psycholoog bij Korrelatie:

We zijn allemaal wel eens somber, lusteloos en besluiteloos. Soms zien we het even niet meer zitten na een ingrijpende, emotionerende gebeurtenis. Het is ook normaal om ongeduldig of prikkelbaar te zijn als we door zorgen slecht slapen. Daar worden onze lontjes korter van.

Maar als de somberheid, de lusteloosheid of de prikkelbaarheid gedurende tenminste twee weken continu aanhouden kan het inderdaad zo zijn dat u depressief bent. Beleeft u echt nergens meer plezier aan? Ga dan langs de huisarts of een psycholoog. Zij kunnen vaststellen of u inderdaad depressief bent.
Hulp zoeken
Een depressie gaat niet vanzelf over. Omdat u denkt dat door uw eigen schuld alles mis gaat, voelt u zich niet sterk genoeg om iets aan uw problemen te doen. U zou niet weten waar te beginnen. U zou het toch maar weer verkeerd aanpakken en dus doet u niets. En daar voelt u zich dan weer slecht over. Als u dit herkent, zoek dan hulp, desnoods online.

Probeer misschien als eerste stap om iemand in vertrouwen te nemen. Een vriend, een familielid, uw partner. Het is fijn om uw hart te luchten. Als een concrete aanleiding, zoals een fikse ruzie of een financieel probleem de oorzaak vormt van uw prikkelbaarheid, probeer dan om iets aan dit probleem te doen. Lukt dit allemaal niet, bel dan bijvoorbeeld met Korrelatie voor meer tips en adressen van professionals die u kunnen zeggen of er meer aan de hand is.

Ook een prangende vraag? Stel deze gratis aan een van de Plus Online experts!