Wat kan mijn depressieve vrouw helpen?

Mijn vrouw slikt al dertig jaar medicijnen tegen depressie. Ze heeft alle middelen al zo’n beetje gehad, maar het gaat steeds slechter. De huisarts stuurt haar nu voor de zoveelste keer naar de psychiatrie met een wachtlijst. Weet u een oplossing?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

 

Het lijkt een flauwe open deur, maar als uw vrouw al dertig jaar op zoek is naar het juiste medicijn, ligt de oplossing waarschijnlijk niet in medicijnen.

 

Er zijn vele groepen antidepressiva. Ze veranderen allemaal iets aan hoe je je voelt. Sommige middelen maken je wat vlakker, zodat je angst en verdriet minder voelt – maar waardoor je ook positieve emoties minder intensief beleeft. Andere geven je meer energie. Weer andere bevorderen juist de slaap. Er is van alles mogelijk en je kunt ook nog van alles combineren. Voel je je vreselijk, dan is een verandering al snel een verbetering. Maar brengt geen enkele verandering op den duur verbetering, dan moet je je verwachtingen en gedrag aanpassen. Mensen die depressief zijn, sluiten zich af voor hun omgeving, ondernemen minder, roken en drinken vaak te veel of blijven te lang in bed. 

 

Als uw vrouw afstapt van het idee dat de oplossing van een medicijn moet komen, kan ze meer aandacht besteden aan al die andere dingen waar mensen écht gelukkig van worden. Dat vraagt motivatie en discipline, maar de ouderenteams van de grote GGZ-instellingen willen haar er zeker bij helpen.

 

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra? Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in Plus Magazine.
 

Als patiënt kan het lastig zijn om te begrijpen wat artsen bedoelen. De ene arts is doortastend, de ander afwachtend of voorzichtig. De één houdt zich aan alle richtlijnen, terwijl de volgende best bereid is om iets anders te proberen. Joris Bartstra staat klaar om medische vragen te beantwoorden, zodat u als patiënt een beter zicht krijgt op uw situatie. En ook omdat geneeskunde gewoon interessant is.

Joris doet zijn best, maar niet alles kan door hem beantwoord worden. De ruimte in Plus Magazine is beperkt: "Medische vraagstukken waar al meerdere artsen hun tanden op hebben stukgebeten: u mag het vragen en misschien begrijp ik waarom het zo moeilijk is. Maar de kans dat ik de oplossing weet, is klein."

Ga met spoedeisende vragen altijd naar uw huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden sluiten aan bij die van onze partner Gezondheidsnet. U vindt ze hier.