Computertip: mensen online terugvinden

Het televisieprogramma De Reünie is een enorm succes. Daar komen oude klasgenoten weer bij elkaar om bij te praten. Heeft u oude vrienden die u graag nog eens zou willen spreken? Via internet kunt u misschien achter hun contactgegevens komen.

Daar zijn verschillende manieren voor. Hieronder lichten we de meest gebruikelijke manier toe.
 

De Telefoongids en Gouden Gids

Als u iemands naam en woonplaats weet, dan is het zoeken via de Telefoongids een fluitje van een cent. Ga naar Telefoongids.nl . Links bovenin ziet u een vak om te zoeken naar telefoonnummers. U vult de gegevens in en klikt dan op de groene knop Zoeken.

Missing media-item.

Let wel: dit is een telefoongids van KPN. Veel mensen die alleen een mobiele telefoon hebben, staan hier niet in vermeld. Ook mensen met een digitaal abonnement kunnen hierin ontbreken.

Missing media-item.

Bent u op zoek naar een loodgieter bij u in de buurt, dan kunt u goed terecht bij de Gouden Gids.nl. Kies een rubriek, bijvoorbeeld ‘loodgieter’ en de plaats waar u deze wilt vinden. Vervolgens krijgt u een heel overzicht van alle loodgieters in die buurt. Om uw zoekopdracht te verfijnen kunt u ook de naam van het loodgietersbedrijf erbij vermelden, bijvoorbeeld loodgieter Jansen in Amsterdam.

Omgekeerd zoeken

Een andere heel handige site is Omgekeerd Zoeken. Op deze website kunt u niet alleen op naam, maar ook bijvoorbeeld op postcode zoeken, of alleen op een bepaalde straat.

Missing media-item.

Wieowie.nl

De website Wieowie.nl is nog niet zo vreselijk lang online, maar is wel een daverend succes. Het is een meta-zoekmachine voor mensen. Dat betekent dat de site allerlei openbaar toegankelijke databases doorzoekt op de naam die u ingeeft. Dat klinkt wat abstract, maar het zorgt ervoor dat er een grondige zoektocht door het internet wordt gedaan naar de persoon die uw zoekt. Het enige wat u hoeft te doen, is het ingeven van een voor- en achternaam. In verschillende categorieën ziet u vervolgens de resultaten.

Missing media-item.

Schoolbank

Als de voorgaande pogingen niets hebben opgeleverd, dan is het tijd om Schoolbank eens te proberen. Op deze site staan veel mensen ingeschreven die oude klasgenoten willen terugvinden. U kunt ze zoeken aan de hand van hun naam, maar ook op de naam van de school waar u op hebt gezeten. Om de resultaten te kunnen bekijken, moet u uzelf echter registreren. Dat is gratis.

Missing media-item.

Waar ben je? op PlusOnline

Ook op PlusOnline kunt u oude kennissen of vrienden terugvinden. Dat doet u via de rubriek 'Waar ben je?'. Daar kunt u zoeken op trefwoorden, namen en plaatsnamen. U kunt er ook zelf gratis een zoekopdracht plaatsen. Daarbij kunt u niet alleen uw zoekopdracht beschrijven, maar ook een (oude) foto plaatsen van degene die u zoekt.

Andere vriendensites

Steeds meer mensen melden zich aan op zogeheten vriendensites. Dat zijn websites waar u een profiel van uzelf kunt aanmaken en andere mensen kunt opzoeken en toevoegen als uw ‘virtuele vriend(in)'. Om deze sites te kunnen doorzoeken hoeft u geen lid te zijn, maar om de resultaten te bekijken vaak wel. Meer over dit soort sites leest u in een artikel 'Vriendensites'. Daarin worden de bekendste vriendensites besproken.
 

Meer handige computertips?

SeniorWeb is de computerhulp voor u! We helpen u verder met de beste en duidelijkste uitleg en ondersteuning voor tablet, pc en smartphone. Vragen? We helpen u zelfs thuis. Mis ook niet langer de voordelen van ons lidmaatschap. Tip: volg ons ook op Facebook!
 

Missing media-item.
 

Auteur 
  • Seniorweb