Computertip: de grootste veranderingen van Windows 8

Windows 8 is sinds vrijdag 26 oktober in de winkel verkrijgbaar. Het besturingssysteem is niet alleen voor de computer bedoeld, maar vooral ook voor mobiele apparaten (tablet en smartphone). Daardoor verschilt het erg van zijn voorganger Windows 7. Wat kunt u van Windows 8 op de desktopcomputer verwachten?

Windows 8 is het eerste besturingssysteem dat gemaakt is voor de tablet, smartphone én desktopcomputer. Dit brengt de nodige veranderingen met zich mee.

Wat opvalt bij Windows 8:

  • Een Startscherm met tegels.
  • De bediening: horizontaal scrollen en functies die vanuit hoeken tevoorschijn komen.
  • Windows 8 werkt met twee typen programma’s die u elk anders bedient: apps en de klassieke programma’s.
  • Er is geen programma om dvd’s mee af te spelen.
  • U koopt en downloadt programma’s online via de Windows Store.
  • Veel programma’s staan direct in verbinding met de online dienst SkyDrive.

Ander uiterlijk

Windows 8 ziet er duidelijk anders uit dan zijn voorgangers. Het heeft een vierkante, hoekige vormgeving. Als het Startscherm opent, krijgt u een pagina met zogenoemde tegels. Met elk van die tegels kunt u iets opstarten.

windows1

Andere bediening

Het andere uiterlijk brengt ook een andere bediening met zich mee. Microsoft heeft Windows 8 ontwikkeld voor zowel mobiele apparaten als de desktopcomputer. Dit betekent dat Windows 8 te bedienen is via aanraakschermen (touchscreen), maar ook met de muis en het toetsenbord. Omdat de bediening geoptimaliseerd is voor aanraakschermen, is dat op de gewone computer niet altijd gebruiksvriendelijk. U moet bijvoorbeeld ook regelmatig horizontaal over het beeldscherm scrollen.

Het Startscherm

Windows 8 is in zijn geheel een grote verandering ten opzichte van zijn voorganger Windows 7. Dit ziet u direct bij het opstarten. Het Bureaublad met de taakbalk onderin heeft plaatsgemaakt voor het zogenaamde Startscherm met tegels. Via de tegels hebt u toegang tot verschillende toepassingen op uw computer. U kunt tegels toevoegen. Zijn er meer tegels dan op het eerste scherm passen, dan scrollt u horizontaal om bij de andere tegels te komen. U kunt ook zaken als contactpersonen en favoriete websites in een tegel op het Startscherm zetten. De tegels kunt u naar wens rangschikken op het scherm. Het menu Start is daarmee dus verleden tijd.
windows2

Het klassieke Bureaublad

Er bevindt zich op het Startscherm een tegel voor het Bureaublad. Hiermee komt u in een omgeving die lijkt op het oude Windows. In deze omgeving werkt u op programma’s en u vindt hier bijvoorbeeld de vertrouwde Verkenner. U kunt hier ook programma’s die u vaak gebruikt met een icoontje vastzetten in de taakbalk.
windows3

Verborgen onderdelen

Omdat het menu Start niet meer beschikbaar is, vindt u het Configuratiescherm, de computerinstellingen en 'zoeken op uw computer' daar niet terug. Maar waar dan wel? Wanneer u de muis naar de rechterbovenhoek van het scherm beweegt, verschijnen er enkele pictogrammen (de zogenoemde charms).
windows4
Hiermee komt u bij verschillende functies, zoals ‘Zoeken’ en ‘Instellingen’. Deze functies staan dus standaard buiten beeld. Klikt u op het vergrootglas, het pictogram van Zoeken, dan kunt u bijvoorbeeld 'Apps' aanklikken. U krijgt dan het overzicht van verschillende apps, Accessoires, Systeem en Toegankelijkheid. Dit is een belangrijke ingang voor het werken op uw computer.

Zelfs ervaren computergebruikers hadden in eerste instantie moeite met het uitzetten van de computer met Windows 8. Bij de hiervoor genoemde ‘Instellingen’ (bij de verschillende functies die verschijnen wanneer u met de muis naar de rechterbovenhoek gaat) vindt u de optie ‘Aan/uit’ waar u de computer in de slaapstand kunt zetten, kunt afsluiten en opnieuw opstarten. Maar, en dat is een grote verbetering, de fysieke aan/uit knop op uw computer werkt ook om de computer uit te zetten.

De Verkenner

Of u nu in het nieuwe Startscherm zit of in het scherm met het vertrouwde Bureaublad, de klassieke Verkenner vindt u altijd terug via het scherm ‘Apps’. Dit benadert u aan de rechterkant van het scherm via ‘Zoeken’.

Programma's

In Windows 8 is onderscheid gemaakt tussen apps en Bureaublad-apps.

App
Deze kleine programmaatjes zijn geoptimaliseerd voor gebruik op de tablet, maar worden ook gebruikt op de computer. Een app opent zichzelf in de nieuwe omgeving met de tegels. Wanneer u een app gebruikt, sluit u deze niet met een kruisje rechts bovenin, maar gaat u simpelweg terug naar het Startscherm. De app sluit dan vanzelf.

Bureaublad-app
De Bureaublad-app kunt u beschouwen als de programma’s zoals deze op voorgaande Windows-versies staan. Deze programma’s hebben vaak uitgebreidere mogelijkheden dan apps. Het programma opent in de klassieke omgeving met het Bureaublad en de taakbalk. Het komt voor dat er van een toepassing zowel een app als een Bureaublad-app is. Internet Explorer is bijvoorbeeld in twee varianten beschikbaar.

U kunt extra (Bureaublad-)apps downloaden via de Windows Store, deze is via een tegel te openen. Ook hiervoor hebt u een Microsoft-account nodig.

Geen dvd’s afspelen

Windows Media Player blijft ook in Windows 8 beschikbaar, maar u kunt daarmee geen dvd’s of blu-ray-schijfjes meer afspelen. Microsoft moet daar namelijk royalties voor afstaan. Deze kosten zijn niet meer te verantwoorden omdat steeds minder mensen via de computer films op dvd of blu-ray bekijken. Maar is het dan onmogelijk met Windows 8 een dvd via de computer te bekijken? Nee, zeker niet. U kunt er een ander programma voor installeren, bijvoorbeeld VLC Media Player.
vlc

Internet Explorer 10

Windows 8 wordt uitgebracht met Internet Explorer versie 10. Deze browser staat als app en als Bureaublad-app op de computer met Windows 8. De Bureaublad-app heeft veel overeenkomsten met Internet Explorer 9. Daar is de verandering dus niet heel groot.
De app is eigenlijk een uitgeklede versie van Internet Explorer 10. U werkt er heel anders mee dan u gewend bent. Zo vindt u de adresbalk niet meer bovenin, maar onderin en zijn er geen extra taakbalken meer.

Uw Favorieten kunt u daar dus niet meer in kwijt. U kunt uw favoriete websites nu vastmaken aan het Startscherm (in een tegel), of u maakt er een Favoriet van in de app zelf. Zodra u de adresbalk selecteert om te gaan typen, verschijnen ook uw Favorieten in een blokje in beeld. Dan kunt u er direct op klikken.
windows6

Windows Store

De Windows Store is de plek om apps en Bureaublad-apps te downloaden. U vindt de Windows Store op een tegel van het Startscherm. De programma’s kunnen gratis en betaald zijn. Downloaden kunt u alleen met uw Microsoft-account. Deze moet u dus aanmaken als u ‘m nog niet hebt.
windows7

SkyDrive

SkyDrive is de online dienst van Microsoft waarin u bestanden kunt opslaan, delen en bewerken. Deze dienst wordt geïntegreerd in Windows 8. De bestanden die u opgeslagen hebt op SkyDrive, kunt u via verschillende programma’s in Windows direct benaderen. De bestanden worden automatisch gesynchroniseerd met een kopie van het bestand die op uw computer staat.
windows8

 

Blijf op de hoogte met SeniorWeb

SeniorWeb houdt u op de hoogte van het laatste computernieuws. SeniorWeb is de computerhulp voor u! We helpen u verder met de beste en duidelijkste uitleg en ondersteuning voor tablet, pc en smartphone. Weet u bijvoorbeeld al hoe u een back-up maakt, verbinding met wifi maakt, uw foto’s bewerkt of kunt bellen via Skype? Vragen? We helpen u zelfs thuis. Mis ook niet langer de voordelen van ons lidmaatschap. Tip: volg ons ook op Facebook!

seniorweblogo