Overal en altijd goedkoop internetten

Smartphone, tablet, laptop – er gaat van alles mee in de reistas. Maar zodra u over de grens gaat, moet internet wel blijven werken. En ‘t liefst niet te duur.

Er zijn twee mogelijkheden om draadloos op internet te komen op vakantie: via een gsm-netwerk of wifi. Bij een gsm-netwerk maakt u gebruik van de provider waar u uw mobiele abonnement heeft. In het buitenland wordt dit automatisch overgenomen door een provider ter plaatse. Dat wordt ­roaming genoemd. Over de grens kunt u op die manier op veel plekken toch blijven internetten met uw ­Nederlandse account.

Hier zit een addertje onder het gras. Internetten in het buitenland is vele malen duurder dan in Nederland. Volgens de regels van de EU worden in 2016 de buitensporige roamingtarieven afgeschaft. Maar tot die tijd kan internetten via gsm in de papieren lopen. Zeker als u het maximaal aantal gigabytes voor dataverkeer in uw bundel overschrijdt. Een abonnement in Nederland voor onbeperkt internetten geldt in het buitenland niet. Er zijn speciale bundels te koop waarmee u in het buitenland goedkoper internet. Hier vindt u meer over op de website van uw provider en op sites als www.metjelaptoponline.nl en www.vakantiebellen.com.

Prepaid-simkaart

Een prima alternatief om goedkoop in het buitenland te internetten, is het gebruiken van een prepaid-simkaart die u ter plaatse koopt. Voor een paar tientjes hebt u al een kaart waarmee u voor bijvoorbeeld 500 MB kunt internetten. Meestal voldoende om een paar weken lang te surfen, te mailen en eventueel foto’s te delen. Extra voordeel van zo’n ­prepaidkaart is dat u de datalimiet nooit ongemerkt overschrijdt: als het op is, is het op. Geen rekeningen achteraf dus.
Prepaid-simkaarten zijn te koop bij telecomzaken, maar ook bijvoorbeeld bij toeristenshops, supermarkten en benzinestations. U vervangt tijdelijk de simkaart in uw mobiele apparaat door de prepaidkaart, of gebruikt een mifi (zie kader rechts). Let bij de aankoop op het juiste formaat van de simkaart van uw smartphone: nano, micro of standaard. Voor toegang tot internet met een laptop hebt u een dongel nodig. Dat is een modem in de vorm van een grote usb-stick, waarin een simkaart past. Een dongel wordt standaard meegeleverd bij een mobiel abonnement voor computers. Er zijn ook prepaid-dongels te koop, die bij uitstek geschikt zijn voor vakantie.

Hotspots met wifi

Een ander alternatief voor internet op vakantie is wifi ofwel draadloos internet. Bij wifi wordt de verbinding met internet gemaakt via zogenaamde hotspots. Deze vindt u onder andere bij horecagelegenheden, hotels, appartementencomplexen, vliegvelden en stations. Ook zijn er in veel steden internetcafés te vinden waar u het internet op kan, al of niet met uw eigen apparatuur.
Het bereik van wifi is beperkt, dus u dient altijd dicht in de buurt van een hotspot te zijn om te kunnen internetten. Dit is een nadeel ten opzichte van gsm-internet, waarmee u bijna overal online komt. De snelheid van wifi kan nogal wisselen en het bereik is soms zelfs ronduit slecht. Vooral in appartementencomplexen en hotels wil de kwaliteit nogal eens afhankelijk zijn van hoe dicht u bij de receptie zit.
U logt bij een hotspot in met gegevens die u ter plaatse aan de balie, receptie of bar kan krijgen, of u krijgt automatisch toegang. Soms moet u voor een bepaalde tijd – per kwartier of per uur – wifi-toegang betalen, maar in de meeste openbare gelegenheden is het gratis.

Gebruik beperken

Als u geen wifi gebruikt, is het belangrijk goed te letten op hoeveel data u verbruikt bij het internetten. U zit namelijk al snel boven de limiet van uw abonnement of prepaidkaart. U houdt zelf de hoeveelheid beperkt door grote dataslurpers als video, grote foto’s en muziek te vermijden.
Daarnaast moet u goed letten op programma’s die op de achtergrond informatie uitwisselen. Het gaat dan bijvoorbeeld om apps die op automatisch synchroniseren staan met een opslagruimte op internet (de cloud). Zet deze optie uit. Vermijd onnodige updates van apps en update deze daarom al voordat u op vakantie gaat. Let op apps die voortdurend actuele informatie aanbieden, zoals bepaalde routeplanners en nieuwsapps. Schakel bij deze apps het automatisch bijwerken uit. Tegenwoordig staat standaard al een datalimiet – tot rond de €60 – aan bij mobiele providers. U moet zelf expliciet doorgeven via sms of de website van de provider dat u deze datalimiet wilt opheffen.

Internet delen met mifi

Wanneer u met meerdere mensen tegelijk op vakantie gaat, hoeft u niet voor ieder mobiel apparaat een aparte prepaid-simkaart voor gsm-toegang te kopen om het internet op te kunnen bij gebrek aan wifi. De oplossing wordt geboden door de mifi-techniek (mifi is een samentrekking van my en wifi). Met mifi maakt u een eigen wifi-hotspot, zodat iedereen in de buurt met uw toestemming gebruik kan maken van de gsm-toegang. Moderne smartphones zijn vaak al uitgerust met een mifi-optie of ­kunnen die mogelijkheid bieden met een mifi-app. Een andere optie is het aanschaffen van een apart mifi-apparaatje waarin u een prepaid-simkaart plaatst.

U leest hier meer over op www.plusonline.nl (zoek op mifi).

Bron(nen):

4 Comments

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 17-7-2014 - 10:08

Ik ben het eens met y.gorter: lekker thuislaten die boel. Als je toch op internet wilt, let dan op met inloggen bij openbare netwerken! Je laat altijd sporen achter en voor kwaadwillenden is het makkelijk om online mee te kijken met wat jij doet. Handel dus geen bankzaken af op zo'n netwerk!

Door NiHouMa (niet gecontroleerd) op do, 17-7-2014 - 10:06

Men heeft vergeten te vermelden dat bij vrij openbaar WiFi Hotspots men VPN beveiliging moet gebruiken en als men technisch hier niet in staat is er op letten dat men sites bezoekt die encrypted zijn; https://. Voor Windows en Mac kan men gebruik maken van de Epic browser, https://www.epicbrowser.com/.

Door Peter@ (niet gecontroleerd) op do, 17-7-2014 - 10:00

Om contact met het thuisfront te houden kan je gewoon naar een internetshop gaan of inderdaad een prepaid kaartje kopen. Voor een habbekrats ben je dan bereikbaar en in bijv. Thailand werkt dat uitstekend en je hebt geen torenhoge rekening na afloop.

Door y.gorter (niet gecontroleerd) op do, 17-7-2014 - 09:19

Het goedkoopste is al die apparaten thuis te laten en te genieten van wat je met je eigen ogen ziet.Je bent tenslotte op vakantie en op zoek naar nieuwe ervaringen: probeer eens zonder te leven een paar weken !