Test: de beste virusscanner

Een goede virusscanner is onmisbaar om je computer te beschermen tegen virussen en andere malware. De Consumentenbond heeft verschillende programma's getest.

De beste is BullGuard Internet Security 2016 (€60), zo oordeelt de Consumentenbond. Deze virusscanner is flink verbeterd ten opzichte van vorig jaar. De firewall valt extra positief op. Het is de enige in de test die bij de standaardinstellingen goed presteert. Het pakket beschikt standaard over minimaal 3 licenties. Wie één PC heeft, en dus maar één licentie nodig heeft, is duur uit bij de leverancier. Volgens de Consumentenbond is de software op andere websites en met kortingsacties flink goedkoper aan te schaffen.

Gratis scanner

AVG AntiVirus Free krijgt van de testers een 6,2 en is daarmee de beste gratis virusscanner. De betaalde variant van AVG beschermt iets beter. De onderzoekers merken op dat de privacyvoorwaarden van AVG het verkopen van geanonimiseerde surfgegevens niet uitsluiten. Minpunt is dat het pakket slechte bescherming biedt tegen kwaadaardige websites. De gratis scanners van Ziggo, XS4all en KPN Alles-in-één Premium geeft een betere bescherming, maar deze zijn alleen beschikbaar voor klanten van deze providers.

In de virusscannertest zijn achttien scanners beoordeeld op een PC met Windows, inclusief de ingebouwde scanner in Windows 10. Voor de smartphone en tablet gelden andere opties. Er werd gekeken naar de bescherming tegen malware, de bescherming van de firewall, het gebruiksgemak en de mate waarin de scanner de PC trager maakt. 

Hoe herken ik een nepmail/phishing?

Bron: Consumentenbond

3 Comments

Door Ria Verhoeks (niet gecontroleerd) op zo, 21-8-2016 - 20:04

U schrijft hier de gratis scanners van Ziggo?

Ik betaal hiervoor.
Zou ik wel willen weten hoe dat kan.

Door Bert (niet gecontroleerd) op wo, 30-3-2016 - 19:18

Met Avast ook nog geen problemen.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 29-3-2016 - 23:02

ik heb inmiddels al een paar maanden prima ervaring met Avira ( gratis) binnen Windows 10