Is brandnetel gezond?

Een kopje brandnetelthee met blaadjes ernaast
Getty Images

Is brandnetelthee gezond en hoeveel glazen per dag is aan te raden?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma:

Van brandnetels wordt beweerd dat ze helpen tegen allerlei kwalen, waaronder hoge bloeddruk, problemen met de bloedsuikerspiegel, prostaatklachten, menstruatieklachten, artritis, ontstekingen in het algemeen en allergieën. Dat zijn geen aandoeningen waartussen je als arts duidelijke verbanden ziet. Onderzoek naar deze claims is er nauwelijks. Als je de plant chemisch ontleedt, kom je allerlei stoffen tegen die een geneeskundige toepassing zouden kunnen hebben, maar dat geldt voor alle planten en zegt weinig over de effecten van de complete plant. 

Door thee te trekken kun je stoffen concentreren maar dat geldt zowel voor gezonde als mogelijk giftige componenten en iedere stof kan giftig worden, als de concentratie maar hoog genoeg is. Eigenlijk weet je met extracten (zoals thee zetten) niet helemaal wat je doet. Brandnetelthee wordt afgeraden voor zwangeren en voedende moeders en mensen die bloedverdunners, bloeddrukmiddelen of NSAID-pijnstillers gebruiken zoals diclofenac en naproxen. 

Sowieso wordt geadviseerd op te passen met geneesmiddelen. Dus is brandnetelthee gezond? Dat weet ik niet. Is het riskant? Met extracten van kruiden neem je altijd een risico, maar je hoort niet dat er met brandnetelthee dagelijks ongelukken gebeuren. Als je het heel lekker vindt, zou ik zeggen: geniet, maar drink met mate.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.