PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Kan ik vier maanden na overlijden erfenis nog verwerpen?

Onlangs ben ik er achter gekomen dat ik erfgenaam ben van de nalatenschap van een verre oom van mij. Deze oom is vier maanden geleden overleden. Ik weet eigenlijk niet veel van hem. Ik heb alleen begrepen dat hij vooral schulden had. Daarom wil ik deze erfenis verwerpen; kan dit nog of ben ik te laat?

Een nalatenschap kan (zuiver of beneficiair) aanvaard of verworpen worden. Veel mensen denken dat de keuze hiervoor binnen drie maanden gemaakt moet worden. Dit is echter niet het geval. Het recht om een nalatenschap te aanvaarden of te verwerpen kan namelijk niet verjaren. Er bestaat na een overlijden wel een wettelijke termijn van beraad van drie maanden. Dit is de periode waarin schuldeisers van een erflater/overledene zich niet kunnen verhalen op de goederen van de nalatenschap. Het is daarom wel verstandig om toch binnen deze termijn van drie maanden een keuze te maken. Als de erfgenamen deze keuze uitstellen en ze blijken bijvoorbeeld – zonder dat ze zich daar bewust van zijn - de nalatenschap zuiver aanvaard te hebben, kunnen na deze drie maanden de schuldeisers gewoon bij hen aankloppen. Zuiver aanvaarden kan gebeuren doordat een erfgenaam zich als erfgenaam gedraagt. Of dit het geval is, hangt af van alle omstandigheden en verschilt per situatie. Dit is in elk geval zo als de erfgenaam goederen van de nalatenschap verkoopt, bezwaart of op andere wijze goederen van de nalatenschap aan het verhaal van schuldeisers onttrekt.

Nadat de periode van beraad is afgelopen kan een belanghebbende wel een verzoek indienen bij de kantonrechter om een termijn vast te laten stellen waarbinnen de erfgenaam zijn keuze moet maken. Als de erfgenaam binnen deze termijn geen actie onderneemt, wordt hij geacht de nalatenschap zuiver te hebben aanvaard.

N.B. Sinds 1 september 2016 is de wetgeving op dit punt enigszins versoepeld. Sindsdien bestaat namelijk de mogelijkheid om bij onverwachte schulden alsnog beneficiair te aanvaarden. Let echter goed op; een schuld is in veel gevallen minder onverwacht dan u wellicht zelf zou denken. Het is hiervoor essentieel dat u deze schuld niet kende maar ook niet behoorde te kennen.

Mr. Nicole GoudNicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Tot voor kort was zij werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef  en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds kort is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu).