Voorlopige aanslag 2022 ontvangen

Vorige week hebben mijn man en ik een voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2022 ontvangen. Ik heb er even snel naar gekeken maar het lijkt of de Belastingdienst iets heeft gedaan met mijn hypotheekrente. Kan dit kloppen en waar moet ik op letten?

Vanaf december verstuurt de Belastingdienst inderdaad weer de voorlopige aanslagen over het jaar 2022. Voor de voorlopige aanslagen gaat de Belastingdienst uit van gegevens die bij hen bekend zijn (meestal de voorlopige aanslag 2021 of de definitieve aanslag 2020). Wellicht is het u bekend dat fiscale partners, zoals u en uw man, aftrekposten op een voor u zo gunstig mogelijke manier mogen verdelen. Dit betekent dat bijvoorbeeld de hypotheekrente in aftrek mag worden gebracht bij degene met het hoogste inkomen. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld specifieke zorgkosten die in aftrek mogen worden gebracht.

Deze verdeling levert vrijwel altijd een belastingvoordeel op. Wat u vermoedelijk heeft gezien in uw voorlopige aanslag is dat er – anders dan in voorgaande jaren - al met aftrekposten is geschoven. Dit komt omdat de Belastingdienst nu ook zelf in de voorlopige aanslag inkomstenbelasting de aftrekposten verdeelt. Ook hierbij zijn de aftrekposten van de jaren hiervoor het uitgangspunt. De Belastingdienst probeert hiermee belastingplichtigen te helpen. Als u denkt dat uw aftrekposten over het jaar 2022 veel lager of juist hoger zullen zijn, is dat daarom een extra aandachtspunt. Sowieso moet u uw voorlopige aanslag altijd goed controleren. Zeker in deze tijd kan bijvoorbeeld het inkomen van u en/of uw partner vanwege corona lager uitvallen.

N.B. Ontvangt u geen voorlopige aanslag en vermoedt u dat u in 2022 inkomstenbelasting moet bijbetalen of terugkrijgt, dan kan het verstandig zijn om via de site van de Belastingdienst zelf een voorlopige aanslag aan te vragen. Heeft u deze wel ontvangen en klopt het bedrag niet dan kunt u deze op dezelfde manier zelf aanpassen.

Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich bezig met financieel en juridisch advies voor senioren met de focus op de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.