Vraag van de week: was de tweetrapsmaking zinvol?

Getty Images

Mijn man en ik hebben in 2010 toen het populair was een tweetrapstestament laten maken. Het argument was toen dat het gunstig was voor de langstlevende omdat die daarmee geen erfbelasting hoefde te betalen. We zijn nu een tijdje verder en ik vraag me af of dat toen wel zo’n goed besluit was.

Het argument dat de langstlevende met een tweetrapsmaking geen erfbelasting hoeft te betalen, geldt in veel gevallen nog steeds. Met een tweetrapsmaking onterft u de kinderen en erft de langstlevende daarmee alles. Hebt u samen met uw man grofweg minder dan 1,3 miljoen euro aan bezit en bent u in gemeenschap van goederen getrouwd, dan betaalt de langstlevende geen erfbelasting. De kinderen erven pas van hun eerst overleden ouder als de langstlevende overlijdt. Dan valt de tweede trap vrij en erven de kinderen fictief alsnog (ook) van de eerst overleden ouder. Er is door de tweede trap geen sprake meer van een fictief vruchtgebruik en de langstlevende erft ook geen kindsdeel mee. Hierdoor betalen de kinderen over de erfenis van hun eerst overleden ouder meer erfbelasting dan ze hadden betaald zonder tweetrapstestament. 

Beschikt u als langstlevende over voldoende middelen om de eventueel verschuldigde erfbelasting voor de kinderen te betalen, dan is er geen dwingende reden om een tweetrapstestament te laten maken. Was dat toen wel het geval, maar nu niet meer, overweeg dan het huidige testament om te zetten naar een testament dat meer bij uw huidige situatie past. En gaat het u er om erfbelasting te besparen, dan kan bijvoorbeeld een bedrag legateren aan de kleinkinderen zinvoller zijn dan een tweetrapstestament. (achter)Kleinkinderen hebben namelijk net als kinderen een vrijstelling van € 20.371 (2018).

Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur voor onder andere de Plustelefoon. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus magazine.