Vroege eindejaarstip 2017: Ga slim om met giften

Als u regelmatig schenkt aan goede doelen, kunt u op twee manieren belasting besparen.

Door de giften te concentreren binnen één jaar. Giften aan goede doelen die de status van ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) hebben, zijn aftrekbaar van uw inkomen. Er is wel een drempel: alleen giften boven de 1 procent van uw inkomen zijn aftrekbaar, met een minimum van €60. Als u elk jaar precies 1 procent van uw inkomen aan goede doelen geeft, is er dus niets aftrekbaar. Maar als u het ene jaar niets doneert en het andere jaar 2 procent van uw inkomen geeft, is 1 procent aftrekbaar. U behaalt dan voordeel door de giften van twee jaar te bundelen in één kalenderjaar. 

U kunt ook periodiek schenken. Dan geeft u gedurende minimaal 5 jaar jaarlijks een vast bedrag aan een bepaald goed doel. Bij een periodieke gift is er geen drempel: de gift is altijd volledig aftrekbaar. U moet zo’n periodieke gift wel vastleggen. Dat kan met een formulier dat u kunt downloaden van de website van de Belastingdienst. De meeste goede doelen hebben ook zelf zo’n formulier. Zij zullen u uiteraard graag helpen bij het vastleggen op papier van een periodieke gift.

LET OP!

Giften zijn alleen aftrekbaar als u die kunt aantonen met een bankafschrift. Giften in een collectebus zijn dus niet aftrekbaar.

Tip 1

Zet al uw giften van de afgelopen jaren op een rij en kijk of er goede doelen zijn waaraan u periodiek zou willen schenken.  

Tip 2

Giften aan culturele instellingen zijn zelfs voor 125 procent aftrekbaar. Dus voor elke €100 aan giften mag u €125 aftrekken.

Tip 3
Op www.berekenhet.nl kunt u snel uitrekenen in hoeverre u een eenmalige gift mag aftrekken voor de belasting.

5 Comments

Door M.J. Frambach-K... (niet gecontroleerd) op do, 2-1-2020 - 20:08

Ik schenk 1O euro aan praktisch ieder goed doel, ANBI of niet, als een "bedelbrief" binnenkomt. Meer niet, omdat het anders de spuigaten uitloopt, want er komen er veel.Alleen als geprobeerd wordt je grotere bedragen te laten schenken door bedragen te noemen, doe ik niets.Iedereen schenkt naar kunnen en elk bedrag moet welkom zijn. Dat is mijn mening.

Door M.J Kap-Groenendaal (niet gecontroleerd) op do, 21-3-2019 - 20:10

Mijn vraag is gaat dat om grote giften??
IK heb de Hartstichting en de kankerbestrijding en de dierenbescherming maar dat zijn geen hele grote bedragen maar is wel iedere maand dat ik betaal het hele jaar door.En af en toe kan ik iets groter doen maar nooit meer als 10 euro schenken omdat ik ook niet zo een groot inkomen heb.En dat doe ik al jaren maar heb dat nooit aan de belasting opgegeven want ik denk dan dat het om grote bedragen gaat.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 1-2-2019 - 18:16

Vraag. Als ik kom te overlijden wie krijgt dan het deel van wat mijn overleden dochter toe kwam ?kleindochter of schoonzoon?

Door JCKteG (niet gecontroleerd) op do, 5-1-2017 - 13:57

Veel mensen met een uitkering (AOW e.d.) betalen al weinig/geen inkomstenbelasting. Hierdoor is het belastingvoordeel nihil
Bij belastingdienst is de regel: als je niets betaald hebt dan krijg je ook niets terug.

Door Nettie (niet gecontroleerd) op vr, 21-10-2016 - 23:19

Weliswaar zijn periodieke giften in hun geheel aftrekbaar, maar als je daarnaast nog andere (bijv. eenmalige of wisselende) giften hebt, zit je dáárvoor nog steeds aan de drempel van 1% vast. Dan heb je in feite niets aan de aftrekbaarheid van je periodieke giften. Dat hoeft natuurlijk geen reden te zijn om er maar van af te zien, want het goede doel zal je dankbaar zijn omdat het minstens 5 jaar op je gift kan rekenen. En dat is ook wat waard.
De extra aftrek van 25% voor culturele ANBI's is alleen nog mogelijk in 2016.