5 variaties op de gourmet

Eens wat anders in je gourmetpannetje

Met de feestdagen blijft gourmetten populair. Gezellig samen kokkerellen aan tafel, dat is genieten voor de hele familie. Zin in iets anders dan de traditionele gourmet? Het wordt leuker en lekkerder met deze vijf variaties!

1. Aziatisch

Zorg voor volop bakjes op tafel met: tofu (gemarineerd in sojasaus, tahin en honing extra lekker), kip, ossenhaaspuntjes, geroosterde sesamzaadjes, gesneden koriander, taugé, sugarsnaps, reepjes paksoi, bosui en shiitake. Serveer met gekookte noedels, een frisse mangosalsa met ui en koriander en natuurlijk mag de sojasaus niet ontbreken. Maak het helemaal af met gebakken uitjes, kroepoek en satésaus.

Satésaus

Verhit in een kleine steelpan 8 eetlepels pindakaas en 200 ml (kokos)melk. Pers 1 teentje knoflook en voeg dit toe. Schil 1 cm gemberwortel en snij of rasp deze heel fijn. Voeg knoflook en gember toe aan de pindasaus en maak op smaak met 1 eetlepel sojasaus en sambal naar smaak.

2. Vegetarisch

Kijk eens bij de vegetarische afdeling in de supermarkt. Falafel is heel lekker bij gourmet met tzatziki, sla en een pitabroodje. Vegetarische stukjes zijn ook lekker om te bakken samen met wat reepjes paprika. Vergeet ook de eieren niet, voor gevulde omeletjes in de gourmetpan met bijvoorbeeld ui en plakjes champignon. Of wat te denken van lekkere spiesjes met gemarineerde tofu en tomaatjes? met Ook leuk bij de vegetarische gourmet is halloumi. Dit is kaas die je kunt bakken. Snij de halloumi in 1 cm dikke repen en bak ze bruin. Ook lekker met tzatziki.

Tzatziki

Neem voor een schaaltje ½ komkommer. Schil de komkommer en rasp deze heel fijn. Leg de komkommerrasp in een vergiet en strooi er wat zout over. Laat de komkommer een kwartiertje uitlekken. Roer intussen 200 ml Griekse of Turkse yoghurt los met 1 eetlepel olijfolie en ½ eetlepel witte wijnazijn. Knijp er 2-3 teentjes knoflook boven uit. Druk de komkommerrasp goed uit en roer de komkommer door de yoghurt. Breng op smaak met peper.

3. Mexicaans

Geef je gourmet een Mexicaanse twist met mais uit blik, zelfgemaakte guacamole, kidneybonen, (vegetarisch) gehakt of kipstukjes, zure room, kleine wraps, tortillachips, geraspte kaas en een tomatensalsa. De wraps kun je in vieren snijden, zodat je telkens een mini-wrap kunt beleggen met je favoriete toppings.

Mexicaanse wraps

Laat een blikje maiskorrels en een blikje kidneybonen uitlekken. Meng ze in een schaaltje met kleingesneden tomaat, peper, zout, chilipoeder, komijnpoeder en verse koriander. Doe het groentemengsel in een pannetje en strooi er geraspte kaas over. Bak tot de kaas is gesmolten. Leg intussen een mini-wrap bovenop de gourmetplaat. Serveer het groentemengsel op de warme wrap en eet ze met wat tortillachips.

Tomatensalsa

Snipper 1 ui en 1 teen knoflook heel fijn. Hak 3 rijpe tomaten in kleine blokjes. Maak 1 rode peper schoon, verwijder de pitjes en snij de peper in ragfijne stukjes. Meng ui, knoflook, tomaat en peper met 2 eetlepels tomatenketchup. Snij enkele takjes verse koriander fijn en voeg dit toe. Breng de salsa op smaak met 2-3 eetlepels limoensap, zout en een drupje olijfolie.

4. Arabisch

Rijke smaken waar zoet en hartig ruimschoots worden gecombineerd. Maak een couscoussalade met granaatappel en munt of een bulgursalade met kikkererwten en stukjes gedroogde pruimen en komkommer. Bak aan tafel kleine (lams)gehaktballetjes, plakjes halloumi, kip of witvis en zorg voor voldoende hummus, feta, munt, verse koriander en geroosterde pistachenoten. Heerlijk om te serveren met Turks brood en volle stevige yoghurt.

5. Italiaans

De Italianen hebben het gourmetten niet uitgevonden, maar je kunt wel een lekkere Italiaanse twist aan je gourmet geven. Wat dacht je van mozzarella, pastasalade, pesto, kerstomaatjes, basilicum, kabeljauw omwikkeld met Italiaans spek (pancetta) en ciabattabrood. Zorg net als de Italianen voor een goede olijfolie.

Courgetterolletjes

Snij een courgette met een kaasschaaf in lange dunne plakken. Grill ze op de gourmetplaat. Leg wat mozzarella en verse basilicum op de plak en rol deze op of vul ze met bijvoorbeeld cottage cheese. Een lekkere variatie hierop: auberginerolletjes met geitenkaas en zongedroogde tomaat.