Cultuurtip: Doe mee als jurylid

Louise Korthals en Jan Kooijman
Annemieke van der Togt

Schuldig of niet schuldig? Dat is de vraag in de interactieve online rechtszaak Midwinternachtsmoord, het leukste lockdownspel tussen kerst en oud & nieuw. Voor 15 euro zit je in de jury en beslis je mee over het lot van de verdachte.

Hoe werkt het?

Op maandag 27 december 2021 om 10.00 uur start het Midwinternachtsmoord-proces. Wie een ticket koopt op www.schuldofonschuld.nl, krijgt online toegang tot steeds weer nieuwe video-getuigenissen, verklaringen en pleidooien. Na de vijf procesdagen is het aan de deelnemers om te beslissen. Middels hun stem kunnen zij besluiten of de verdachte in hun ogen schuldig is of niet. De voorzitter velt uiteindelijk het oordeel op basis van de meerderheid van de stemmen. Vervolgens ziet de jury in een video wat er daadwerkelijk die bewuste dag gebeurde en of ze het bij het juiste eind hadden.

Wat is er gebeurd?

Op zaterdagmiddag 7 december 2019 wordt op middelbare school het Hermes College - net na de repetities van het toneelstuk Een Midwinternachtsdroom - het levenloze lichaam aangetroffen van de jonge docente Engels Lieke de Waal. Hoofdverdachte is de net ontslagen docent biologie Nico Meddens, die op voet van oorlog leefde met het slachtoffer. Nu, ruim twee jaar later, staat Meddens terecht. 

Wie doen er mee?

Het verhaal wordt verteld aan de hand video’s met rollen voor André van Duin, Gijs Scholten van Aschat, Kees Hulst, Randy Fokke, Renée Soutendijk, Patrick Nederkoorn, Rein van Duivenboden, Rami Kooti Arab, Tara Hetharia, Doris Baaten, Ronald Snijders en Muhsin Abdulwahab als verdachten, getuigen en experts. Jan Kooijman kruipt in de rol van advocaat van de verdachte, met tegenover hem Louise Korthals als officier van justitie. Voorzitter van de rechtbank is Jules Croiset.

Trailer: https://youtu.be/b5R7v4j5h-4

Auteur