De 5 leukste kerstmarkten nét over de grens

De gezelligste dagen van het jaar staan weer voor de deur! Speciaal voor u zet PlusOnline de leukste kerstmarkten over de grens voor u op een rijtje.

Van november tot begin januari licht bijna elke stad of dorp wel op met vele kerstversieringen. De lijst met leuke kerstmarkten is enorm, maar welke zijn beregezellig én vlakbij huis? 

1. Kerstmarkt Oberhausen 

Naast CentrO, het grootste winkelcentrum van Europa, vindt u niet alleen drie verschillende kerstmarkten, u kunt hier ook goed slagen voor uw kerstinkopen. De drie markten bestaan uit de kaboutermarkt, Santa’s Village en Bergweihnachtsmarkt. Het CentrO alleen al verandert in een groot wintersprookje en met 150 gedecoreerde houten hutjes om haar heen, is het een geliefde plek onder de Nederlanders. 

Kaboutermarkt 
Speciaal voor de kleine kinderen is er een kaboutermarkt. Hier is van alles te ontdekken en te snoepen! De hoogtepunten zijn de sprekende sprookjesboom en een rit met de kabouterbaan. 

Santa’s Village
Een traditionele markt versierd met schattige huisjes, zuurstokken en notenkrakers. Dankzij de vele ambachtsproducten die u worden aangeboden zult u vast en zeker slagen met het inkopen van kerstcadeaus.       

Bergweihnachtsmarkt    
Een charmante en feestelijke sfeer van de winterse berghuttendorpjes. Bij de Bergweihnachtsmarkt kunt u genieten van muziek om in de optimale stemming te komen. Elke vrijdag- en zaterdagavond zijn er apres-skiparty’s en wie honger en dorst heeft kan hier terecht voor de Duitse specialiteiten, zoals ‘Kasnocken’ of ‘Spezialgröstl’. 

In Oberhausen vindt u in de oude stad nóg twee kerstmarkten: de Oberhausener Weihnachtswald (Altstadt). Dit is een bos, midden in de stad, met 300 versierde dennenbomen met kerstverlichting en vele ambachtsproducten in de kerstkraampjes. Daarnaast is op de Oude Markt nog een traditionele kerstmarkt, waar in het weekend Big Bob, de zingende kerstman, optreedt.
 

Wanneer?
De kerstmarkten in Oberhausen zijn tot 23 december open. De markt bij CentrO is te bezoeken van maandag tot vrijdag van 11:00 tot 22:00 uur, zaterdag van 10:00 tot 22:00 uur en op zondag van 11:00 tot 21:00 uur. De Oberhausener Weihnachtswald (Altstadt) is van maandag tot zondag open van 12:00 tot 20:00 uur. Oberhausen is vanaf Utrecht maximaal 2 uur rijden (156 km). 

2. Het knusse Aken (Aachen)

Rond de kersttijd verandert Aken in een feestelijke sfeer rondom de dom en het stadhuis. De knusse kerstmarkt vindt u op de pleintjes en in de steegjes van dit gezellige stadje. Bij de sfeervolle kraampjes komen muziek en heerlijke geuren op u af. De geuren komen van de specialiteiten in Aken, zoals ‘Akener Printen’. Deze bijzondere koekspecialiteit is een harde kruidkoek die alleen bestaat in Aken. Naast deze koek zijn er natuurlijk vele kerstgebakjes en andere bakkunsten te vinden. 

Wanneer?

De kerstmarkt in Aken is tot 23 december van 11:00 tot 21:00 uur open. Vanaf Utrecht is het met de auto ongeveer 2 uur rijden (196 km).

3. Muzikaal Gronau

Onze Oosterburen weten altijd precies hoe ze het goede kerstgevoel op moeten roepen. En dat begint al direct over de grens in Gronau. Hier vindt u een kleine en intieme kerstmarkt voor jong en oud! Als muziekstad is er natuurlijk extra veel aandacht voor muziek: midwinterhoornblazers, klassieke zangkoren, blaaskapellen en vrolijke kinderkoortjes. Op 12 december wordt de kerstmarkt in het centrum van Gronau op bijzondere wijze geopend: het traditioneel aansnijden van het langste kerstbrood in Münsterland.

In stadsdeel Epe zijn bezoekers welkom vanaf het tweede weekend in december (6 t/m 8 december). De kerstmarkt bestaat natuurlijk uit de traditionele kraampjes, maar er is meer: een volledig showprogramma met optredens, knutselen voor de kinderen en kerstcadeautjes scoren in de ouderwets gemoedelijke sfeer.

Wanneer?
De binnenstad van Gronau wordt voor vier dagen omgetoverd tot een gezellige dorpsfeer. U kunt deze markt van 12 tot 15 december bezoeken van 16:00 tot 20:00 uur. Gronau is vanaf Utrecht ongeveer anderhalf uur rijden (150 km). 

4. Schaatsen in Antwerpen 

Antwerpen mag zich één van de grootste kerstmarkten in België noemen. 
Het centrum wordt in deze tijd van het jaar omgetoverd tot grote kerstmarkt met allemaal houten chaletjes. Aan gezelligheid geen tekort! De kraampjes zijn verspreid over verschillende plekken in het centrum, zoals de Groenplaats, de Grote Markt, het Steenplein en de Suikerrui.

Groenplaats
Op de welbekende Groenplaats staat een 1000 m2 grote ijsbaan. Als u zelf schaatsen meeneemt bent u voor 6 euro binnen, als u schaatsen huurt betaalt u 3 euro. Naast de baan vindt u het terras van de winterbar met zicht op de ‘Onze Lieve Vrouwe Kathedraal’. 

Steenplein 
Het is niet te missen: het grote reuzenrad op het Steenplein. Het rad van 50 meter hoog heeft een prachtig uitzicht over de verlichte stad. 

Wanneer?
De kerstmarkt in Antwerpen is van 7 december tot 5 januari geopend van maandag tot donderdag van 12:00 tot 22:00 uur, van vrijdag tot zaterdag van 12:00 tot 00:00 uur en op zondag ook van 12:00 tot 22:00 uur. Vanaf Utrecht rijdt u met de auto ongeveer in 1 uur en 40 minuten (130 km) naar de stad. 

5. Spectaculaire kerstmarkt in Brussel

De grootste en meest spectaculaire kerstmarkt in België is te vinden in de hoofdstad. Met meer dan 200 kraampjes is de oude binnenstad erg mooi versierd. De markt is verspreid over de Grote Markt, de Beurs, het Muntplein, het Sint-Katelijneplein en de Vismarkt. 
Op de Grote Markt staat een imposante kerstboom te pronken en op het muntplein vindt u een overdekte schaatsbaan. 

De prachtige versierde chalets bieden heerlijke kersthapjes en mooie unieke kerstversieringen. Ook is er een reuzenrad met wel 18.000 lichtjes! Voor een bijzondere ervaring moet u naar de Grote Markt gaan. Daar is om de 30 minuten een klank- en lichtspel.  

Wanneer?
De kerstmarkt in Brussel is geopend tot 5 januari 2020, dagelijks van 12:00 tot 22:00 uur. Vanaf Utrecht is het ongeveer 2 uur en een kwartier rijden (170 km). 

Bron(nen):