Een boek over troost

Er zijn veel manieren om troost te vinden

Troosten kan op vele manieren
Getty Images

Wie te maken heeft met ziekte, verlies of ander leed, kan het in de donkere dagen van december en januari extra moeilijk hebben. Het nieuwe boek van de bekende Belgische psychiater en auteur Dirk De Wachter heet heel toepasselijk ‘Vertroostingen’ en laat zien dat er veel vormen van troost zijn.

Dirk De Wachter kreeg slecht nieuws - hij heeft uitgezaaide darmkanker. Veel mensen schreven hem een kaartje. Dat gaf hem veel troost. Maar hoe bereik je het gevoel van troost, als het leven zwaar is? En hoe geef je echt troost aan een ander? De Wachter schreef een boek over troost, vol prachtige zinnen, zoals we van hem gewend zijn. Per hoofdstuk beschrijft hij de verschillende vormen van troost. Er is niet een enkele vorm van ‘troost’. Je kunt het in allerlei vormen zien en krijgen.

Zorgelijk mens

De Wachter begint met zijn eigen verhaal. Het slechte nieuws dat hij kanker heeft, met slechte vooruitzichten. Vervolgens de operatie en de chemotherapie, die hij onderging na de diagnose. ‘Van een zorgeloos mens, ben ik een zorgelijk mens geworden. Dat zal nooit meer verdwijnen.’ Maar in die diepe fysieke ellende, vond hij troost bij zijn medemens. Juist in het kleine gebaar. Een dokter die bij hem op het bed komt zitten. Een verpleegkundige die hem geruststelt als hij ontwaakt uit een delier. Een stagiair die zijn haar voor hem wast, wanneer hij het zelf niet kan. Troost kan dus veel vormen hebben. Een aanraking of de nabijheid van iemand. Iemand die voor je bid, ook al ben je zelf niet godsdienstig.

Zakje in overhemd

De Wachter beschrijft ook een paar bijzondere vormen van troost. Het zakje in een overhemd leent zich bijvoorbeeld goed voor een troostende foto of een briefje. Zo draag je iets dicht bij je hart.

Een aantal dingen raadt hij af. Als psychiater, of zoals hij het zelf wel noemt 'verdrietdokter', troost hij meestal anderen. Niet door gevoelens of gedachten voor iemand in te vullen, maar door echt te luisteren en er te zijn. Ook het zoeken van troost in drank, dwangmatig sporten of luxe-cruises levert weinig op, aldus De Wachter. Dat is alleen maar escapisme, je ontvlucht het verdriet.

Verder bevat het boek nog een keur aan filosofen (Levinas), muziek (Bach, Leonard Cohen) en kunstenaars (Francis Bacon, Marlène Dumas) die troostend werken bij De Wachter. Dat is natuurlijk heel persoonlijk, maar er zitten mooie tips bij. Ook voor een aantal goede adressen in Parijs.

Het boek Vertroostingen van Dirk De Wachter is onder meer te koop bij Bol.com:

 

Auteur