Hoe vieren ze Pasen in de wereld?

Getty Images

Pasen vieren we in Nederland met een lekkere lunch of diner, al dan niet na het zoeken van verstopte paaseieren in de tuin of woonkamer. Eieren horen bij Pasen, want zij symboliseren de herrijzenis van Jezus Christus op Paaszondag. Hoe vieren ze Pasen in de rest van de wereld?

Spanje en Zuid-Amerika

In Spanje en Zuid-Amerika is Pasen de grote finale van de ‘semana santa’ ofwel de Goede Week. Dan vinden in vele steden processies van broederschappen plaats. De leden dragen een gewaad met een kenmerkend puntig hoofddeksel, de ‘capirote’. Sevilla is een van bekendste steden waar je dit kunt meemaken.

Duitsland

In sommige steden in Duitsland zijn er de hele week paasmarkten. Die zijn niet zo uitgebreid als de beroemde kerstmarkten, maar toch wel een dagtrip waard. Witte Donderdag, de dag dat Jezus samen met zijn apostelen zijn Laatste Avondmaal at, heet in Duitsland vreemd genoeg ‘Gründonnerstag’. Dan eten de Duitsers spinazie of een andere groene groente. Volgens de overlevering schenkt dit kracht voor het komende jaar.

Italië

De Italianen houden van een lange en lekkere paaslunch. Dan doen ze ook aan ‘eitje tikken’. Tijdens dit spelletje tik je met je ei tegen dat van een ander. Als je ei niet wordt beschadigd, win je. Wie uiteindelijk met één onbeschadigd ei overblijft, mag een jaar vol voorspoed tegemoet zien. Op tweede paasdag trekken de Italianen massaal naar het platteland voor een lunch of barbecue. Dat zorgt elk jaar voor files.

India

In India wonen vrijwel alleen hindoes en moslims, maar in de christelijke deelstaat Goa wordt Pasen gevierd met optochten, liederen en dans op straat. Mensen geven elkaar chocolaatjes, bloemen en kleurige lampionnen cadeau.

Polen

In het grotendeels katholieke Polen zijn paaseieren echte kunstwerkjes. Kunstenaars beschilderen en bekrassen de eieren in traditionele patronen. Op paasochtend staan vaak ‘zurek’ (zure soep), witte worst, ham en eieren op tafel. Op tweede paasdag besproeien Polen elkaar met water. Dat gebruik stamt al uit heidense tijden, en is bedoeld om het ‘slachtoffer’ gezondheid en vruchtbaarheid te wensen. In sommige streken worden ’s ochtends vroeg de akkers met wijwater besprenkeld voor een goede oogst.

Griekenland

Op het eiland Corfu in Griekenland is Pasen zo geliefd dat vele duizenden Grieken van het vasteland er de hele week feest komen vieren. Op Goede Zaterdag moeten ze oppassen, want dan worden in de hoofdstad Kerkyra rood geverfde aardewerken potten, gevuld met water, van de balkons naar beneden gegooid. Die traditie symboliseert vruchtbaarheid, zoals vele paasgebruiken.

Mexico

Ook in Mexico houden ze wel van een feestje met Pasen. Al twee weken voor Paaszondag hoor je muziek in de straten en wordt er gedanst. De versiering bestaat uit slingers, gemaakt van crêpepapier en toiletpapier. Maar op Goede Vrijdag is het tijd voor bezinning en worden stille optochten gehouden, waarin de kruisiging van Jezus wordt uitgebeeld.

Zweden

Op ‘påskafton’, zoals de dag voor Pasen in Zweden heet, gaan ‘påskkärringar’ ofwel als heksje verklede kinderen langs de deuren. Ze ruilen zelf gemaakte tekeningen of kaarten voor snoep. Die traditie komt voort uit het bijgeloof dat heksen tijdens Pasen de meeste toverkracht hadden, en dus gunstig gestemd moesten worden. Wij wensen u ‘glad Påsk’ ofwel ‘vrolijk Pasen’!

Auteur