Hoera, we mogen weer naar de kerstmarkt! En dit zijn de 8 mooiste

Kerstmarkt Aken
Getty Images

Twee jaar achtereen moesten we Kerstmis noodgedwongen thuis doorbrengen. Maar hoera, we mogen eindelijk weer naar een gezellige kerstmarkt! We tippen er 4 in eigen land en 4 vlak over de grens.

Koninklijk Den Haag

Op de Royal Christmas Fair in Den Haag vind je zo’n honderd kraampjes met ambachtelijke producten, lekkernijen en mooie kerstspulletjes. Die vind je natuurlijk ook op andere kerstmarkten, maar wat de Haagse markt zo bijzonder maakt, is de locatie in het historische hart van onze Hofstad. Met zijn ligging vlakbij het Binnenhof, Paleis Noordeinde, ambassades en musea mag deze kerstmarkt zich met recht ‘royal’ noemen.

De Royal Christmas Fair op het Lange Voorhout in Den Haag vindt plaats van 8 tot 23 december.

Dickens in Deventer

Het Dickens Festijn in Deventer is een uniek evenement in ons land. Twee dagen lang brengen maar liefst duizend personages de wereld van de 19e-eeuwse schrijver Charles Dickens tot leven in het Bergkwartier in de binnenstad. De bezoekers – elk jaar zo’n 125.000 - ontmoeten hier personages uit de legendarische boeken van Dickens, zoals Oliver Twist, de Pickwick Club en David Copperfield. Er lopen adellijke lieden, weeskinderen, goedzakken en hier en daar ook een gemene slechterik. De toegang is gratis, en er is maar één ingang: aan de Keizerstraat. De bezoekers worden in groepjes binnengelaten. Houd dus rekening met een wachttijd.

Het Dickensfestijn in Deventer vindt op 10 en 11 december plaats in het Bergkwartier in Deventer.

Kerst onder de grond

Als enige in ons land heeft het Limburgse stadje Valkenburg twee kerstmarkten…. onder de grond! Die in de Gemeentegrot is zelfs de grootste in zijn soort in Europa. In dit labyrint is elke gang en elk hoekje en gaatje gehuld in kerstsfeer. In de Fluweelengrot onder de kasteelruïne van Valkenburg staan meer dan vijftig kraampjes met kerstspulletjes en allerlei lekkers. Verder pronkt Valkenburg met een echte kerstparade en een wandeling langs kerststalletjes.

Het is kerst in Valkenburg tot 8 januari.

Landleven Winter, het warmste kerstfestival

Het Arnhemse Openluchtmuseum is al heel gezellig, maar tijdens Landleven Winter nog veel meer! Dit is het warmste evenement in de aanloop naar Kerstmis. Het terrein van het Openluchtmuseum is sfeervol verlicht. Tegen de avond kun je een wandeling langs de nostalgische boerderijen maken en natuurlijk is er ook een gezellige markt. Ook zijn er een cursus ‘hoe stook je veilig en zonder overlast een goed vuur’ en een wedstrijd brood bakken. En een koor zingt meerdere malen gezellige kerstliedjes. Landleven Winter vindt plaats van 9 tot 11 december. Tickets zijn online te bestellen op www.landlevenwinter.nl

Kerstmarkten over de grens:

Wat zijn de coronaregels?
Je hoeft geen coronabewijs meer te laten zien als je naar Duitsland of België reist. Wie met de trein door Duitsland reist, moet een FFP2-mondkapje dragen. En in sommige gebieden moet je ook in het stads- of streekvervoer een mondkapje dragen. Check dat voordat je op reis gaat.

Driehonderd kraampjes in Münster

Op een uurtje van de grens ligt het gezellige Duitse stadje Münster. Daar vind je meerdere kerstmarkten met in totaal liefst driehonderd kraampjes, die allemaal vlak bij elkaar liggen. De grootste en de oudste vind je rond het gezellige verlichte Rathaus. Daar staat ook een nostalgische draaimolen voor kinderen. Aan de voet van de Sankt Lambertikirche staat de grootste kerstboom van Münster. De kraampjes zijn blauw en hebben een puntdak, wat typisch voor die markt is. Een kerstdorp staat rond de Kiepenkerl, een standbeeld ter ere van de marskramers die vanuit Westfalen op pad gingen. Aan de voet van de gotische Überwasserkirche vind je ook een kerstmarkt met kunsthandwerk en lekkernijen, met uitzicht op de twee verlichte torens van de Dom even verderop.

De kerstmarkt van Münster staat er tot 23 december.

Rondzwieren in Osnabrück

Osnabrück staat niet bovenaan het lijstje van vele kerstmarktgangers, maar dat is niet terecht. De gezellige binnenstad van deze Noord-Duitse stad is prachtig versierd. Voor het stadhuis en de domkerk vind je allerlei kerstkraampjes en daarnaast grootste speeldoos ter wereld. Voor het raadhuis draait de bijna honderd jaar oude carrousel van de familie Telsemeyer vrolijk in de rondte. Vanaf de toren van de Marienkirche heb je een fraai uitzicht over Osnabrück. Er is ook een levensgrote houten adventkalender met 24 deurtjes, waarvan er elke dag eentje wordt geopend door de kerstman, die ook verrassingen uitdeelt aan de jongste bezoekers.

De kerstmarkt van Osnabrück is er tot 22 december.

Smullen in Aken

Een bezoek aan de kerstmarkt van de knusse stad Aken laat zich mooi combineren met een weekendje Limburg. De meeste kraampjes staan in de straten en steegjes rond de wereldberoemde Dom en het stadhuis. Een typische specialiteit van de Akener kerstmarkt zijn de Aachener Printen: koekjes waarvan de smaak op peperkoek lijkt. Andere lokale lekkernijen zijn ‘dominosteine’, ‘lebkuchen’, ‘spitzkuchen’ en marsepeinbroden, die op deze kerstmarkt vers uit de oven komen en dus extra lekker smaken.

De kerstmarkt van Aken duurt tot 23 december.

Winter in Gent

De Gentse Winterfeesten is de drukst bezochte kerstmarkt van Belgie. Je vindt er meer dan 150 kerstchalets, verspreid over de diverse pleinen van het centrum van deze gezellige stad. Op het Emile Braunplein staat de indoor skibar ‘Chez Babette’. Er is ook een reuzenrad en… een 400 vierkante meter grote rolschaatspiste! Voor iedereen die heimwee heeft naar de schaatstochtjes van vroeger. Gent draagt een groen steentje bij door niet te kiezen voor een energieslurpende ijsbaan, en dat kunnen we alleen maar waarderen.

De Gentse Winterfeesten duren tot 31 december.

Auteur