Sfeervol & smakelijk: kerst in Antwerpen

Op slechts een paar uurtjes met de trein wordt het grootste kerstfestijn van de Lage Landen gehouden. Dat zeggen de inwoners van Antwerpen zelf tenminste. En terecht: tijdens kerst schittert de stad in volle glorie met sfeervolle lichtjes en lekkernijen.

De bourgondische inborst van Antwerpen toont zich het hele jaar, maar tijdens Kerstmis doen de Antwerpenaren er nog een schepje bovenop. De kerstmarkten op de Grote Markt, Suikerrui, Steenplein en Groenplaats tellen meer dan honderd kramen. En daar kun je, naast kerstinkopen doen, natuurlijk lekker eten en drinken. Je struint van hartig naar zoet en van zoet naar hartig. Kies eens voor typisch Belgische ‘spekpatatjes’ of een ‘smoutebol’, een oliebol die in reuzel wordt gebakken.


Kerstmarkt op het Steenplein

Wie met de trein komt, valt direct met z’n neus in de boter. Met de kerst lijkt het negentiende-eeuwse station van Antwerpen, dat een van de mooiste ter wereld is, nog sprookjesachtiger dan anders. Uit dezelfde periode stamt de Stadsfeestzaal op de Meir, de belangrijkste winkelstraat. Dit neoklassieke gebouw huisvest leuke boetieks om gezellig in te snuffelen, waaronder ‘It’s all about Christmas’. Daar kun je kerstartikelen kopen, zoals de naam verklapt. Niet alleen nu maar het hele jaar door!

Even verderop, op de Meir, knielen choco-verslaafden neer voor The Chocolate Line. Hier verkoopt chocolatier Dominique Persoone de, volgens velen, beste chocolade van België – en dus van de wereld.


De kraampjes liggen vol met lekkernijen

Tijd voor wat beweging na al dat lekkers? Schaatsers leven zich uit op de tijdelijke ijsbaan op de Groenplaats. Zorg dat je niet tegen het standbeeld van schilder Peter Paul Rubens aan botst. Die aanschouwt de gezelligheid vanaf het midden van de ijsbaan.

Romantici wandelen nog even door naar de Vlaaikensgang. In dit schitterende steegje reis je terug naar de middeleeuwen, uiteraard ook versierd met sfeervolle lichtjes.


Knusse binnenplaats op de Vlaaikensgang

Omdat tweede kerstdag in België nietbestaat, zijn de Antwerpse winkels op26 december gewoon open. Dat geldt ook voor attracties als de Zoo en de ­rondvaartboten. Maar let op: vele musea zijn die dag wel gesloten.

Praktisch in Antwerpen

  • Het winterfeest in Antwerpen duurt van 7 december tot 5 januari. Meer info over Antwerpen vind je op www.visitantwerpen.be. Zoek op ‘winter’ voor het programma. Meer over Vlaanderen is te vinden op http://www.visitantwerpen.be.
  • De trein naar Antwerpen is snel en minder belastend voor het milieu dan de auto. Bovendien is het lastig om je auto tijdens de drukke feestdagen te parkeren. Vanaf Amsterdam CS doet de Intercity Direct er iets minder dan twee uur over.  De Thalys is nog sneller (een uur en vijftien minuten) maar ook duurder.
Bron(nen):