Toetjes van de gourmet

Deze toetjes maak je klaar in je gourmetpannetje

Met deze toetjes sluit je een avondje kokkerellen aan tafel geheel in gourmetstijl af. Met een beetje voorbereiding bereid je het toetje gezellig en gezamenlijk ook in de pannetjes.

Pannenkoekjes met vanille-ijs

Maak van te voren het beslag door 150 gram bloem te zeven boven een grote kom, voeg een mespuntje zout toe en mix er 250 ml melk en 1 ei doorheen. Dek de kom af met vershoudfolie en bewaar tot gebruik in de koelkast. Smelt vervolgens boter in je gourmetpannetje en schenk er een eetlepel beslag in. Bak het pannenkoekje aan beide kanten 2 minuten goudbruin en gaar. Het recept is genoeg voor 16 kleine pannenkoekjes. Serveer met een bolletje vanille-ijs.

Warme appel met vanillekwark

Maak de vanillekwark van te voren door 200 gram volle kwark te mengen met 1 zakje vanillesuiker (of schraap het merg uit 1 vanillepeul en roer dat door de kwark). Dek af en laat tot gebruik in de koelkast staan. Schil 2 stevige appels (Jonagold of Elstar), verwijder het klokhuis en snij in dunne partjes. Wil je de appels ook voorbereiden? Besprenkel ze dan met wat citroensap zodat ze niet bruin worden. Bestrooi de appelpartjes voor het bakken met kaneel. Verhit boter in je gourmetpannetje en bak de appelpartjes tot ze zacht en goudbruin zijn. Schep de warme appel op een bordje met daarbovenop een mopje vanille-kwark.

Crumble uit het pannetje met rood fruit

Verwarm de inhoud van een doosje diepvriesfruit (zoals zomerfruit, frambozen of aardbeien) in een pan in de keuken. Verhit het goed zodat het fruit door en door zacht wordt. Ondertussen kun je aan tafel aan de slag met de crumble. Zet roomboter, kaneelsuiker, honing en havermout op tafel. Smelt een beetje boter in je pannetje en bak hierin 1,5 eetlepel havermout. Strooi hier wat kaneelsuiker over en druppel er een beetje honing overheen. Bak de crumble 2 tot 3 minuten totdat deze wat samenklontert en goudbruin kleurt. Schep een flinke lepel van het warme, rode fruit in een dessertschaaltje en strooi hier de crumble over.
Geen kaneelsuiker in huis? Meng dan 1 theelepel kaneel met 4 eetlepels kristalsuiker.

Ananas met gekarameliseerde noten

De nootjes bereid je van te voren. Smelt in een pan met dikke bodem 15 gram roomboter met 2 flinke eetlepels honing (of een andere vloeibare suiker, zoals ahornsiroop). Haal het boter-honingmengsel van het vuur en meng met 200 gram grofgehakte noten. Verwarm de oven op 160 graden Celsius en spreid het notenmengsel uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de noten in 20 minuten goudbruin. Hussel de noten elke 5 minuten even om aanbranden te voorkomen. Aan tafel rooster je een plak of blokjes ananas in je pannetje, leg de warme ananas op een bordje, bestrooi met de gekarameliseerde nootjes en serveer met verse munt!

Wentelteefjes

Leuk om te maken van stokbrood dat over is van de gourmet. Of maak het van oude sneetjes brood die je in vieren snijdt. Haal eventueel de korstjes van het brood. Klop van te voren een beslag van 150 ml melk, 1 ei, 1 zakje vanillesuiker en 1 theelepel kaneel. Zet het beslag in een of twee diepe borden op tafel en zorg dat boter en extra kaneel op tafel staat. Dompel je stokbroodje of mini sneetje brood in het mengsel, smelt wat boter in je pannetje en bak het wentelteefje in 4 tot 5 minuten goudbruin. Halverwege even keren. Lekker met extra kaneel en een toefje slagroom!

Poffertjes met Griekse yoghurt

Een snelle variant van de pannenkoekjes en leuk voor kleine kinderen: koop kant-en-klare poffertjes en warm ze op in de gourmetpan. Serveer met poedersuiker of gebakken appeltjes voor de kleintjes of met een lepel Griekse yoghurt voor de volwassenen.