Zo veel suiker en verzadigd vet bevatten kruidnoten

Hier kun je op letten als je kruidnootjes kiest

Kruidnoten met chocolade
Getty Images

Sinterklaas is in aantocht en de kruidnootjes liggen al weer wekenlang in de schappen. Nog nooit was er zo veel keus: van naturel tot feestmix. Alle kruidnoten bevatten veel suiker en verzadigd vet en af en toe een keer een handje kan natuurlijk best, maar het maakt nogal uit welke variant je kiest.

Het Voedingscentrum heeft zes verschillende soorten kruidnoten met elkaar vergeleken als het gaat om suiker en verzadigd vet. En de verschillen zijn groot: kruidnoten met een laagje chocolade bijvoorbeeld bevatten veel meer suiker en vet dan de naturel kruidnootjes.

Vijf suikerklontjes in een handje kruidnoten

In de afbeelding hieronder kun je zien hoeveel suiker en verzadigd vet de zes varianten bevatten per 100 gram. De variant met het hoogste suikergehalte komt uit op 61 gram suiker, dat staat gelijk aan ruim 15 klontjes suiker. Neem je een handje van deze kruidnoten dan is dat ongeveer vijf suikerklontjes! De variant met het laagste suikergehalte valt beduidend lager uit. Ook de hoeveelheid verzadigd vet varieert behoorlijk.

Kruidnoten met chocolade
Getty Images

De verschillen zijn dus groot. Kijk daarom altijd even op het etiket voor een variant met minder suiker en verzadigd vet. En koop niet te veel: wat je niet in huis hebt, kun je ook niet opeten.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • Voedingscentrum