Zo vervoert u veilig de kerstboom

Een kerstboom vervoeren, kan een flinke opgave zijn. Zeker als het gevaarte niet in de auto past. Hoe vervoer je de boom dan toch op een veilige manier? PlusOnline legt uit.

Kleine boom

Past de boom in de auto? Dat scheelt! Leg de achterbank plat en de kerstboom in de kofferbak. Plaats een plankje tegen de rugleuning van de stoel waar de stam ophoudt. Zo wordt de boom niet door de rugleuning geboord bij onverwacht hard remmen.

Grote boom

Als je de boom op de dakdrager van de auto legt, is het belangrijk om spanbanden te gebruiken zodat de boom niet verschuift tijdens het rijden. Als je namelijk alleen een ‘spin’ gebruikt (een elastische band met haken aan het uiteinde), kan de boom bij een botsing worden gelanceerd.

Snoer verder ook de top van de boom goed vast. Controleer voor vertrek goed of het gevaarte niet kan schuiven en monteer een waarschuwingsvlag als de boom meer dan een meter uitsteekt. Zorg altijd dat het kenteken, de achterlichten en richtingsaanwijzers zichtbaar zijn.

ADAC, de Duitse ANWB, deed een crashtest met een kerstboom op het dak van een auto. Ook wordt in de video in beeld gebracht hoe je een boom het beste vastmaakt op een dak en in een auto.

Bronnen: ANWB en Allianz.