Scheuren door zwaar vrachtverkeer

Wie betaalt de schade?

vrachtwagen
Getty Images

Bij ons in de stad wordt al 2,5 jaar een nieuwe wijk gebouwd. Maar door de aanvoer met langsrijdende vrachtwagens van meer dan 50 ton, zijn er scheuren in ons huis ontstaan. We zijn overal geweest voor een schadevergoeding, maar krijgen nul op het rekest. Weet u hoe we dit moeten aanpakken?

Het is knap lastig om aan te tonen dat de schade aan je huis een bepaalde oorzaak heeft. U bent bij het bouwbedrijf geweest en de opdrachtgever van de wijk, maar zij geven niet thuis. Zij voelen zich kennelijk niet verantwoordelijk.

Rol van de gemeente

Dat ook de gemeente afhoudend is, valt op. Die zou u op z’n minst kunnen aangeven welke stappen u verder kunt nemen. Ze hadden u kunnen adviseren een bouwkundige inspectie uit te laten voeren om de oorzaak van de scheuren te achterhalen. Veel huizen hebben scheurtjes; die hoeven helemaal geen probleem te zijn.  Maar als blijkt dat ze recent en ernstig zijn, moet u verder onderzoek laten doen. Belangrijk is na te gaan of huizen in de buurt er ook last van hebben. En misschien zijn bepaalde trillingen van langsrijdend bouwverkeer nog steeds te meten. Dat is belangrijk, want u moet aantonen dat de schade inderdaad door de vrachtwagens zijn ontstaan. 

Auteur