Medicijnen moeten vaker worden teruggebracht

Regeringspartijen pleiten voor een opvallende breng-mij-terugsticker op medicijnen, hiermee hopen ze dat ongebruikte medicijnen vaker worden teruggebracht naar apotheken.

Per dag wordt er in Nederland zo’n 400 kilo aan medicijnresten op het oppervlaktewater geloosd. Zo zouden volgens D66-Kamerlid Tjeerd de Groot een hoop medicijnen door het toilet en de gootsteen worden gespoeld. Dit is slecht voor het milieu, maar ook vissen worden hier ziek van. Het plan voor een sticker op medicijnverpakkingen komt van D66, maar wordt al gesteund door coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie. 

Naar schatting wordt slechts 10 procent van de ongebruikte medicijnen teruggebracht naar apotheken, terwijl het in vrijwel alle apotheken mogelijk is om medicijnen terug te brengen. De apotheken laten de medicijnen vervolgens verwerken bij de gemeentelijke milieustraat. 

De Groot zegt zelf dat deze sticker niet alles zal oplossen, er moeten meer maatregelen getroffen worden om het probleem te verhelpen. Er zou op een andere manier moeten worden voorgeschreven en er moet beter gekeken worden naar de milieuvriendelijkheid van medicijnen.  

Het kabinet trekt dit jaar 30 miljoen euro uit om iets aan dit probleem te doen. Zo wordt er gekeken naar nieuwe technieken om medicijnresten uit rioolwater te filteren. 

Bron(nen):