Vakantietips voor diabetici

Reizen met suikerziekte

Thuisblijven vanwege suikerziekte? En die heerlijke vakantie laten schieten? Met extra voorbereiding is dat nergens voor nodig!

Bij een verre reis is het handig om een goede voorraad aan insuline, tabletten, teststrips, druivensuiker en glucagon mee te nemen. In het buitenland is het namelijk niet altijd mogelijk om aan de benodigde medicijnen en materialen te komen.

[ITEMADVERTORIAL]

Dubbele hoeveelheid
Het beste is om de dubbele hoeveelheid, in vergelijking met thuis, mee te nemen. Denk ook aan batterijen voor de bloedglucosemeter en een reservepen.

Bij een vliegreis kunt u van tevoren informeren bij de vliegmaatschappij wat u wel en niet mee mag nemen in uw handbagage. Een diabetespas, een medische verklaring, kan problemen bij de douane voorkomen. Deze kunt u aanvragen bij de apotheek.

 

Tijdzones
Als u per vliegtuig reist, dan is het heel goed mogelijk dat er veranderingen in het maaltijd- en activiteitenpatroon plaatsvinden. Dit komt onder andere door de verschillende tijdszones en die kunnen op deze manier de bloedglucose beïnvloeden.

Als u in westelijke richting reist, komt er een maaltijd en een injectie van snelwerkende insuline bij. Reist u in oostelijke richting, dan valt er een maaltijd weg. Soms is het mogelijk om in het vliegtuig speciale maaltijden voor diabetici te reserveren.

Het beste is om u zo snel mogelijk aan te passen aan het ritme van het vakantieland. Overleg twee weken voor vertrek met de arts of diabetesverpleegkundige wanneer bijkomende metingen het beste kunnen worden uitgevoerd. Bespreek ook wat u moet doen wanneer er afwijkende bloedglucosewaarden zijn.[PAGEBREAK]Ander levensritme
Tijdens uw vakantie kunnen er een heleboel dingen anders zijn dan normaal. Op een zonvakantie bent u misschien minder gestrest dan thuis. Of misschien bent u juist actiever.

Ook de temperatuur kan verschillen. Tijdens uw vakantie op een warme bestemming wordt u vaak aan de zon blootgesteld. Wees u dan bewust van de lagere bloedglucosewaarden. Bij een vakantie in een kouder oord zal daarentegen de opname van insuline verminderen.

Daarnaast kunt ook uw eetpatroon veranderen. Veel mensen drinken meer alcohol op vakantie en u eet er ander eten dan je gewend bent. Overleg van tevoren met uw arts over de omstandigheden in het vakantieland. Controleer ter plekke regelmatig uw bloedglucosewaarden.

Tips

  • Insuline kunt u het beste koel houden in een koeltas, tussen handdoeken of in een thermoskan.
  • Hou een verklaring op zak in de taal van het vakantieland. Zet hierin dat u diabetes heeft en hoe mensen u kunnen helpen in geval van nood.
  • Doe ook een reservesetje medicijnen in de handbagage van medereisgenoten. Mocht er iets gebeuren met uw eigen handbagage, dan heeft u toch medicijnen bij de hand.
  • Zorg voor koolhydraten in uw handbagage, koekjes of iets dergelijks. Mocht de reis langer duren dan gepland, dan heeft toch iets om te eten.
Auteur 
  • Redactie