Deze 10 dingen doet airco met je gezondheid

Airconditioning: droogt uit máár je valt er sneller door af

airco-vrouw
Getty Images

Zodra het kwik buiten omhoog schiet, is het fijn om het in huis koel te houden door de airco aan te zetten. Zo'n airco is heerlijk, maar heeft wel voor- én nadelen voor je gezondheid. Zo val je er sneller door af, maar droogt je huid wel uit. En nog meer verrassende dingen die airco met je gezondheid doet.

1. Je huid wordt droger

Airco's onttrekken vocht uit een ruimte om de luchtvochtigheid te verlagen en af te koelen. Dit zorgt er alleen ook voor dat de natuurlijke beschermingslaag van je huid droger wordt. Je huid kan dan trekkerig voelen, gaan schilferen en roder worden.

2. Je krijgt er droge ogen van

Net als dat je huid kan uitdrogen door de airco, geldt dit ook voor je ogen. Ze kunnen dan geïrriteerd raken, gaan jeuken en je kunt er zelfs wazig door zien. Heb je hier veel last van? Vermijd dan een ruimte met airco of druppel eventueel bij met speciaal hiervoor bestemde oogdruppels.

3. Je valt er sneller door af

Studies tonen aan dat kou helpt bij het verliezen van gewicht. Dat heeft te maken met het feit dat je lichaam bij kou meer gezond 'bruin vet' aanmaakt. Dit bruine vet is een vetweefsel dat energie omzet in warmte - het verbrandt calorieën. Het vet wordt actief als het lichaam het koud heeft en zorgt er dan door verbranding voor dat de lichaamstemperatuur op peil blijft. Hierdoor kan de airco bij warm weer ervoor zorgen dat je meer energie verbrandt. Datzelfde gebeurt ook in de winter als je de binnentemperatuur (blijvend) verlaagt. 

4. Je kunt beter nadenken

Kou zorgt ervoor dat je hartslag hoger wordt en je bloed sneller gaat stromen. Hierdoor ben je alerter, meer gefocust en kun je beter nadenken. Dat is ook een reden waarom koudetraining zo goed is voor je gezondheid. En dit gunstige effect kun je (enigszins) nabootsen met de airco.

5. Het irriteert je luchtwegen

Door de koele, droge lucht van de airco kun je last krijgen van keelpijn, verkoudheid, benauwdheid en geïrriteerde luchtwegen. Wordt de airco niet (goed) schoongemaakt, dan kan het zelfs nog erger worden. In dit geval gaan bacteriën, schimmels en pollen - samen met de koude lucht - door de ruimte. Daarom is het belangrijk om airco-onderdelen goed te onderhouden.

6. Je krijgt er hoofdpijn van

Naast klachten als keelpijn en verkoudheid, kun je ook meer last van hoofdpijn hebben als je in een omgeving werkt met een vieze of slecht onderhouden airco. Dat blijkt ook uit onderzoek: in een studie had acht procent van de mensen die in ongezonde binnenluchtomgevingen werken één tot drie dagen per maand hoofdpijn en nog eens acht procent had dagelijks hoofdpijn.

7. Je kunt minder goed tegen warmte

Jouw ideale lichaamstemperatuur is afhankelijk van de temperatuur waaraan je onlangs bent blootgesteld, volgens diverse wetenschappers. Hoe meer je je bevindt in ruimtes met airconditioning, hoe minder goed je tegen warmte en een hogere luchtvochtigheid kunt. Je lijf 'went' dus als het ware aan een bepaalde temperatuur.

8. Je kunt er stijve spieren door krijgen

Er kan te veel koude lucht op je spieren geblazen worden, waardoor ze stijf worden. Dat kan gebeuren wanneer bepaalde spieren 'op de tocht' zitten, zoals je nek en schouders. Heb je hier last van, ga dan ergens anders zitten of stel de airco anders in.

9. Je kunt er beter door slapen

De ideale slaapkamertemperatuur is gemiddeld tussen de 16 en 18 graden. In een koele kamer kom je makkelijker in slaap, volgens slaapexpert Winni Hofman in NRC. Je kunt dat in de zomer natuurlijk ook bereiken met een airco. Dat kan geen kwaad voor je gezondheid, maar zorg er wel voor dat je de filters van de airco tijdig verwisselt.

10. Airco kan je leven redden

Airco heeft veel voor- en nadelen voor je gezondheid, maar het belangrijkste voordeel ervan is dat het je leven kan redden. Vooral kwetsbare mensen, zoals baby's, ouderen en chronisch zieken, kunnen niet goed tegen warmte. Zij hebben meer kans om uitgedroogd of oververhit te raken. Daarom is het verstandig om je bij warm weer rustig te houden en - als je de mogelijkheid hebt - in een koele ruimte met airco te blijven.

Bron 
  • Rijksoverheid
  • NRC
  • WebMD