Waarom tintelen mijn handen zo?

Sinds een maand heb ik geregeld doof aanvoelende, tintelende handen, vooral ’s nachts en bij het opstaan. Volgens mijn dochter heb ik een carpaletunnelsyndroom. Heeft het zin om naar de huisarts te gaan? Ik ben een vrouw van 51.

De carpale tunnel is een nauwe doorgang tussen de banden van de pols. Er lopen veel pezen doorheen én een zenuw: de nervus medianus, die veel spiertjes in de hand aanstuurt en het gevoel in de handpalm en de vingers verzorgt.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Tintelend gevoel

Doordat er veel beweging is in die nauwe ruimte, kunnen de weefsels geïrriteerd raken en opzwellen.  De zenuw kan dan bekneld raken. Dit geeft een verdoofd, tintelend gevoel en als het erger wordt, kan het leiden tot krachtverlies in de handen. Kenmerkend voor de ­nervus medianus is dat het gevoel zich uitstrekt van de duim tot binnenste helft van de ringvinger.

Vasthouden van vocht

Zo’n zwelling kan een gevolg zijn van zware of steeds herhaalde belasting, maar kan ook ‘vanzelf’ optreden. Het komt bij vrouwen vaker voor tijdens zwangerschappen en in de overgang, omdat je dan vocht vasthoudt door hormoonschommelingen. Vaak gaan de klachten na een aantal maanden vanzelf over. Soms helpt een spalk.

Klachten

Als de klachten na vier weken niet over zijn, moet je die wel afdoen want anders verstijft de pols. Verder kan de huisarts plaatselijk een prik met ontstekingsremmende middelen geven, wat meestal tijdelijk en soms definitief helpt. Gevaarlijk zijn de klachten niet, dus u hoeft niet per se naar de huisarts. Bij ernstige chronische klachten zijn er verschillende chirurgische behandelingen.

Zelf een vraag stellen

Joris Bartstra is een journalist met een artsendiploma. Naast zijn werk voor medische tijdschriften, schrijft hij voor Plus Magazine en beantwoordt vragen van lezers en websitebezoekers.

Wilt u een vraag stellen? Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden!


 

9 Comments

Door M.Overvest vrou... (niet gecontroleerd) op wo, 18-4-2018 - 08:08

IK heb al langere tijd last van afbrekende nagels en ingescheurde nagels.
Ik heb Silicea D6 de hele winter gebruikt, maar het probleem blijft. Bij bloedonderzoek zijn geen afwijkingen. Wat kan het probleem oplossen?

Door R.Hoeijmakers (niet gecontroleerd) op vr, 26-2-2016 - 19:24

verschillende keren heb ik spuiten gehad in mijn pols. Dit helpt echt goed .Maar nu is het zo erg dat ik mij toch laat helpen. Heb veel pijn s nachts, en overdag tintelen mijn vingers

Door Jose Zaeijen (niet gecontroleerd) op do, 25-2-2016 - 22:48

Ben aan beide duimen en rechter pols geopereerd en het is jaren goedgegaan. Sinds de zomer van 2015 kreeg ik last van dof gevoel en tintelingen in duim en wijs en middelvinger.
Ben bij neuroloog geweest en heeft mij Depo Medrol injectie gegeven in beide polsen.Heeft meer als een half jaar goedgegaan en heb onlangs weer spuiten gekregen.Op dit moment gaat het weer goed en krijg zelf de vingers weer gebogen.Heb geen duf gevoel en tintelingen meer.

Door Thea van Loosdrecht (niet gecontroleerd) op do, 25-2-2016 - 11:23

Heb 7 jaar geleden hetzelfde gehad, ben 2x geopereerd maar dit had niet geholpen. LET WEL bij carpaal tunnelsyndroom tintelen alleen je duim, wijsvinger en middelvinger. Als de pink en de ringvinger ook tintelen is het echt iets anders. Bij mij is na bezoek aan een neuroloog geconstateerd dat in mijn nek een zenuw helemaal bekneld zat, dus laat niet te vlug opereren.

Door w. (niet gecontroleerd) op wo, 24-2-2016 - 16:57

Bij deze klacht slaap ik weleens met een polsbeschermer voor skaters. Daarmee 'fixeer' je de pols als een soort spalk.
een tip van jaren geleden van een huisarts en helpt bij mij.

Door Jef Houben. (niet gecontroleerd) op di, 23-2-2016 - 18:52

Heb het zelfde gehad. Het werd steeds erger en kon niet meer slapen. Ben hieraan geopereerd. Inmiddels aan beide handen. Nu heb ik al jaren geen last meer.

Door Marianne Raymakers (niet gecontroleerd) op di, 23-2-2016 - 15:30

mijn man en ik zijn allebei aan beide kanten hieraan geopereerd, helemaal geen klachten meer
Bij mij was het van het werk, veel zittend computer werk en mogelijk de overgang, bij mijn man onbekend
Als het in rust , dus s nachts nog pijn doet zou ik zeker een operatie overwegen .

Door Gerdie Holtman (niet gecontroleerd) op di, 23-2-2016 - 13:30

Als je zoveel last hebt ben je wel erg dom om er mee te blijven lopen ,of is het angst voor de
Huisarts ? Ook kun je naar de fysiotherapeut
gaan ! Het is maar een tip ! Succes !!!

Door Sonja (niet gecontroleerd) op di, 23-2-2016 - 11:58

Heb dit enkele jaren geleden ook gehad. Heb er veel over gelezen en kwam tot de vaststelling dat je dit euvel met acupunctuur kan verhelpen. Na één sessie was is er van verlost zónder operatie!