Prikkend bovenbeen

Als ik een tijdje op de bank zit, krijg ik aan de rechterkant van mijn bovenbeen een prikkend, dood, gevoel. Ik heb hier ook last van als ik even heb gewandeld. Het gaat weer over als ik een andere houding aanneem. Ik ben 60 jaar. Wat zou het kunnen zijn?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Dit lijkt op meralgia paresthetica. Een huidzenuw in het bovenbeen zit dan bekneld en veroorzaakt pijn. Deze zenuw loopt vanuit de rug langs de binnenkant van het bekken en gaat vervolgens (door de lies) naar het been. In de lies kan de zenuw bekneld raken.

De aandoening kan vele oorzaken hebben, waaronder een verkeerde houding, te strakke kleding, bedlegerigheid of overgewicht. Het kan zelfs ontstaan als u veel spullen in uw broekzak hebt die op de zenuw drukken. Omdat u de pijn ergens anders voelt dan waar hij ontstaat (namelijk aan de buitenkant van het dijbeen) is het verband niet te zien.

Vaak gaan de klachten op den duur vanzelf over; soms moet u uw (slaap)houding aanpassen, soms moet u afvallen. Bij langdurige klachten worden soms medicijnen gegeven. In zeldzame en ernstige gevallen wordt de zenuw vrijgelegd of doorgesneden. In uw geval zou ik vooral letten op de houding waarin de pijn optreedt en die houding vermijden.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!