Drie op de vier ouderen willen vaccinatie

Getty Images

Driekwart van de 60-plussers wil dat er een vaccinatieprogramma komt waardoor ze beter beschermd zijn tegen longontsteking, gordelroos en kinkhoest. Dat schrijft Unie KBO in een brief aan de Tweede Kamer.

Deze drie infectieziekten veroorzaken al jaren op aanzienlijke schaal ziekte, ziekenhuisopnamen en sterfte, vooral in de allerhoogste leeftijdsgroepen.

Onderzoek

Unie KBO vroeg ouderen naar hun voorkeuren. Bijna de helft van de respondenten (45 procent) wil voortaan beter beschermd zijn tegen longontsteking, 40 procent hoopt op vaccinatie tegen gordelroos en 32 procent tegen kinkhoest.

Basispakket

Volgens Unie KBO moeten deze drie vaccinaties dan ook worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. In een brief aan de Kamer hoopt de ouderenbond de politiek aan te sporen tot actie. In Frankrijk wordt naast de griepprik ook gevaccineerd tegen longontsteking omdat deze vaak in het verlengde ligt van griep. Dat zou volgens de bond ook in Nederland moeten, samen met de andere twee ziekten.

De Gezondheidsraad en het Zorginstituut Nederland adviseerden eerder negatief over het gordelroosvaccin, omdat ze twijfels hebben bij de effectiviteit.

Bron: Unie KBO