Hoe kom ik aan die irritante keelpijn?

De oorzaken van een zere keel

Getty Images

Als u verkouden bent, krijgt u soms ook last van een vervelend gevoel in uw keel. Hij kan opgezwollen zijn en bij het eten het gevoel geven dat u een stuk schuurpapier doorslikt. Wist u dat keelpijn ook een symptoom is van andere kwalen?

Virusinfecties

Een verkoudheidsvirus gaat vaak gepaard met keelpijn, maar er zijn ook andere virusinfecties die u een pijnlijke keel bezorgen. Bij laryngitis zijn de stembanden of het strottenhoofd ontstoken. De belangrijkste symptomen van laryngitis zijn heesheid en het kwijtraken van uw stem. Uw keel kan prikkend en rauw aanvoelen.

Een ontstoken keel kan ook een voorbode zijn van Pfeiffer, een ziekte die vooral bij jongeren voorkomt. De ziekte van Pfeiffer gaat vanzelf weer over, maar u kunt nog lang last houden van vermoeidheid. 

Bacteriële ontsteking

Er zitten verschillende organen en klieren in de buurt van uw keel waarin bacteriën een ontsteking kunnen veroorzaken. Als u voedsel doorslikt, zorgt een klepje ervoor dat uw eten niet in uw luchtpijp komt. Dit klepje, genaamd epiglottis, is zo’n orgaan. Bij een ontsteking zwelt het op, waardoor de luchtpijp gedeeltelijk afgesloten wordt. Epiglottis veroorzaakt hevige keelpijn, heesheid en problemen met ademhalen en slikken. Het komt meestal voor bij kinderen tot zes jaar.  

In uw keel zitten links en rechts uw amandelen: kliertjes die virussen en bacteriën buiten houden. Toch kunnen zijzelf ook geïnfecteerd worden. Ze worden dan rood, soms met witte stipjes, en zwellen op. Als u vaak last hebt van ontstoken amandelen, kunt u ze laten verwijderen.

Ook uw keel zelf is niet veilig voor bacteriën. Angina is een keelontsteking door bacteriën genaamd streptokokken. U herkent angina aan witte plekken in uw keel en op uw amandelen.

Andere aandoeningen

Een ontstoken schildklier kan klachten geven die lijken op keelpijn. U heeft  dan pijn in uw hals, ter hoogte van de schildklier. Zo’n schildklierontsteking kan verschillende oorzaken hebben. De ziekte van Hashimoto is een chronische schildklierontsteking die vaak begint met een vergrote schildklier. Vaak werkt de schildklier ook te langzaam. Bij subacute granulomateuze thyreoïditis voelt u ineens pijn in de hals, die door patiënten vaak omschreven wordt als keelpijn. De pijn kan verergeren als u slikt of uw hoofd draait.

Als er iets mis is met de afsluiting tussen uw maag en uw slokdarm, kan het maagzuur terugstromen (reflux). In uw slokdarm of keel veroorzaakt het bijtende maagzuur een branderig gevoel. Ook droge of vervuilde lucht, roken en te hard praten zijn niet fijn voor uw keel.

Oplossingen

Wat u tegen keelpijn kunt doen is afhankelijk van de oorzaak. U kunt het vervelende gevoel verzachten met allerlei huismiddeltjes, zoals een waterijsje, (kamille)thee met honing, zuigen op dropjes, gorgelen met een zoutoplossing en als dat allemaal niet helpt een paracetamol. Antibiotica hebben meestal geen zin. Tegen virusinfecties helpen antibiotica sowieso niet en een bacteriële infectie gaat ook niet eerder over als u antibiotica gebruikt.

Bron 
  • WebMD