Verkoudheid

Getty Images

Infecties van de bovenste luchtwegen zijn kleine infecties van de neus en de keel. Ze worden ook wel verkoudheden genoemd.

Infectie van de bovenste luchtwegen wordt vaak verkoudheid genoemd. Verkoudheid is een kleine infectie in de neus en de keel. Bij normale ademhaling gaat er lucht via de neus en de luchtpijp naar steeds kleiner wordende luchtwegen. In en langs de ademhalingskanalen zijn er verschillende mechanismen actief om te voorkomen dat er lichaamsvreemde deeltjes en organismen door de neus binnendringen en ziekte veroorzaken.

Een van die mechanismen is het neusslijm, waarmee de binnenkant van de neus is bekleed om ongewenste ziektekiemen te vangen voordat ze in de luchtwegen doordringen. Ook wordt het lichaam tegen ziektekiemen beschermd door kleine trilhaartjes, die schadelijke deeltjes terugduwen nadat ze in de slijmvoering zijn blijven steken.

Wanneer schadelijke kiemen erin slagen deze verdedigingsmechanismen voorbij te komen, dringen zij verder in het ademhalingskanaal door en kunnen zij de longblaasjes bereiken. Daar binden witte bloedcellen de strijd aan tegen de ongewenste organismen. En daarmee ontstaan de klassieke tekenen van verkoudheid: ontsteking, zwelling, geïrriteerde slijmvliezen, niezen en een zere keel.

U kunt een verkoudheid oplopen door aanrakingscontact, blootstelling aan rondzwevende deeltjes of door het aanraken van besmette voorwerpen of stoffen en vervolgens in de neus of ogen wrijven.

Auteur