Kabinet roept gezonde zestigers op griepprik over te slaan

Getty Images

Het kabinet vraagt gezonde mensen tussen de 60 en 69 jaar oud niet in te gaan op de uitnodiging voor de griepprik. Er zijn zeer waarschijnlijk te weinig griepvaccins beschikbaar voor alle zestigplussers. Op deze manier kunnen in ieder geval de meest kwetsbare mensen een vaccinatie krijgen.

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid heeft dit besloten na advies van het RIVM.

Mensen van zeventig jaar en ouder en mensen met een medische aandoening zoals diabetes, hart-, long- of nierziekte wordt aangeraden de griepprik wél te halen. In december wordt duidelijk of er nog vaccins over zijn voor de gezonde zestigers.

Elk jaar krijgen in ons land ongeveer zes miljoen mensen de uitnodiging de griepprik te komen halen. Zo'n drie miljoen mensen doen dat ook daadwerkelijk. Het ministerie van Volksgezondheid had dit jaar 520.000 vaccins extra besteld, maar dat blijkt dus niet genoeg. Een tekort dreigt. "We kijken steeds of er nog partijen over zijn in andere landen, maar andere landen benaderen ons ook. Als er zich concrete mogelijkheden voordoen, zullen we deze uiteraard verzilveren", aldus Blokhuis tegen het Algemeen Dagblad

Mild seizoen

Volgens het RIVM is de kans aanwezig dat we een mild griepseizoen tegemoet gaan. De maatregelen die we met elkaar nemen tegen corona helpen ook de verspreiding van griep te verminderen. Dit was eerder al zichtbaar op het zuidelijk halfrond, waar het griepseizoen al geweest is.

Overweegt u de griepprik te halen? Lees hier zes vragen en antwoorden over de griepprik in coronatijd.

Auteur 
  • Webredactie