Langste griepepidemie sinds 40 jaar duurt voort

Getty Images

De langste griepepidemie sinds 40 jaar duurt nu al twintig weken. Aanvankelijk werd in neus- en keelmonsters van patiënten vooral griepvirus A(H3N2) gevonden, gedurende het seizoen vinden de virologen steeds meer griepvirus B. Dat meldt onderzoeksinstituut Nivel.

De griepepidemie begon al voor de kerst. Afgelopen week gingen nog 56 op de 100.000 mensen naar de huisarts vanwege griepachtige klachten en werd in 75 procent van de afgenomen neus- en keelmonsters van die patiënten griepvirus gevonden. De epidemische grens ligt bij 51 op de 100.000 mensen. 

Van A naar B

Er is dit griepseizoen een verschuiving van griepvirus A(H3N2) naar B als veroorzaker van de griep. De eerste weken van de epidemie domineerde A(H3N2), terwijl de laatste weken bijna uitsluitend B-griep voorkomt. Daarnaast duikt ook af en toe nog griepvirus A(H1N1) – afstammeling van de pandemische Mexicaanse griep – op in de neus- en keelmonsters.

De epidemie kan zo lang duren doordat meerdere typen griepvirus griep kunnen veroorzaken. Sommige mensen kunnen ook twee keer griep hebben gehad dit seizoen, omdat een doorgemaakte infectie met het ene type griepvirus niet beschermt tegen infectie met een ander type griepvirus.

Griepprik

NIVEL-onderzoeker, huisarts en epidemioloog Gé Donker: "Zowel griepvirus A(H3N2) als de meest voorkomende B-variant matchen dit jaar niet perfect met de varianten die in het griepvaccin voorkomen. Mogelijk zijn daardoor dit jaar meer ouderen die wel gevaccineerd waren ziek geworden door griep. De nu rondwarende varianten zitten komend seizoen wel in het vaccin, zodat dan de bescherming door het griepvaccin hopelijk weer veel beter is."

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • Nivel