Stelling: iedere verpleegkundige moet een griepprik krijgen

Als het aan seniorenorganisatie KBO-PCOB ligt, zouden alle verpleegkundigen en verzorgenden de griepprik moeten halen. "Het is wenselijk dat iedereen in de gezondheidszorg zich laat inenten tegen griep."

Dat zegt directeur Manon Vanderkaa. Volgens haar zijn er veel medewerkers die zich nu niet laten inenten. Daardoor lopen vooral oudere patiënten in het ziekenhuis risico. KBO-PCOB is zich bewust van de emoties die de griepprik bij mensen oproept, maar benadrukt het belang van de prik en vindt het onderdeel van 'professioneel handelen'. Bestuurders in de zorg moeten het volgens de seniorenorganisatie dan ook stimuleren. 

Ene afdeling wel, andere niet

Ziekenhuisafdelingen verschillen onderling flink als het gaat om een griepprik voor medewerkers. Afdelingen heelkunde, orthopedie en interne geneeskunde voeren vaak een actief beleid om iedereen te laten inenten. Cardiologie, dagopname en longziekten-afdelingen doen dit over het algemeen veel minder. Op de afdelingen van klinische geriatrie en acute zorg is er helemaal geen sprake van beleid rondom de griepprik. 

Onregelmatige diensten 

De griepprik is extra belangrijk voor mensen die onregelmatige diensten draaien. Hun immuunsysteem raakt ontregeld door het verstoorde (slaap)ritme, waardoor ze extra vatbaar zijn voor griep. Maar uit onderzoek van het RIVM blijkt dat maar weinig verpleegkundigen, verzorgenden en ander medisch personeel zich laten inenten. 

Wat vindt u?

Onder veel verpleegkundigen is de prik al tijden een punt van discussie. V&VN benadrukt het belang van inenten, terwijl NU’91 het juist een persoonlijke keuze vindt. Wat vindt u: zouden alle medewerkers in de gezondheidszorg verplicht een griepprik moeten halen, of gaat dit te ver? Breng uw stem uit en laat onderaan een reactie achter.

Bron: nursing.nl

26 Comments

Door M. van Boxtel (niet gecontroleerd) op ma, 21-10-2019 - 09:37

Verpleegkundigen werken in een ziekmakende omgeving en heus niet alleen van bacteriën en virussen, maar vooral van stress en werkdruk. Als je wilt dat mensen niet ziek worden, kun je beter dáár iets aan doen. En helaas, een inenting tegen werkdruk is er niet, dat moet gewoon met gezond verstand en menselijkheid geregeld worden.

Door G. Laarmans (niet gecontroleerd) op ma, 21-10-2019 - 07:35

Het zou nooit zo mogen zijn dat men verplicht wordt. Altijd en overal komen we in aanraking met mensen. Geen garantie ook niet MET een griepprik. Sinds ik geen griepprik meer haal, nooit meer verkouden en al helemaal GEEN griep meer. Laar het niet zo zijn dat een ander voor mij bepaald wat ik in mijn lijf spuit en al helemaal MOET laten spuiten. Ik ben degene die 24 uur per dag leef met mijn lijf en als het beter voelt zonder al die zooi dan is dat ook zeker beter voor de ander.

Door Maria (niet gecontroleerd) op vr, 18-10-2019 - 15:44

Heb geen geloof in een griepprik en nog nooit een gehaald en zal dat ook niet zo gauw doen. Het zou eerst eens dubbelblind onderzocht dienen te worden in de gezondheidszorg, want mensen verplicht vaccineren is niet toegestaan. Ik werk in het onderwijs, ga dus dagelijks met mensen, groot en klein om en heb zélden griep en zou niet goedkeuren om ev. verplicht mezelf te laten vaccineren. Op de schooldeur hangt regelmatig een brief wat er actueel heerst onder de kinderen: alle besmettelijke ziektes van de wereld (op cholera en vliegende tering na) komen langs en deze juf is altijd gezond: ze leeft gezond namelijk en is zuinig op zichzelf!
Zelfs van luizen ben ik gevrijwaard!

Door Annet Rijswijk (niet gecontroleerd) op do, 17-10-2019 - 16:08

Dan moet iedereen verplicht worden om de griepprik te nemen, bezoek, familie enz, want door wie wordt men aangestoken?
Verplichting onzin,je hebt het ook over de integriteit van je eigen lichaam en eigen beslissingsrecht.

Door christien (niet gecontroleerd) op wo, 16-10-2019 - 23:14

Iedereen die met mensen werkt hoort ingeënt te worden tegen diverse ziektes. En zeker verplegend personeel en mensen in de zorg. Vroeger op school moest zelfs de leesmoeder ingeënt zijn anders mocht ze niet helpen.

Door Maria Peters (niet gecontroleerd) op wo, 16-10-2019 - 08:52

Nee geen griepprik verplichten er is al zoveel wat we moeten van de overheid.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 12-11-2017 - 22:40

Ik heb nog nooit griep gehad,dus zie geen noodzaak om me elk jaar in te laten enten.

Door Carla Zwart (niet gecontroleerd) op vr, 10-11-2017 - 22:58

Niet verplichten. Als kwetsbare ouderen zich laten inenten is het overbodig dat verpl. zich laten inenten. Zij zijn dan immers beschermd?? Verpl. moeten wel de juiste hygiene toepassen bij verzorging van pat.

Door Carla zwart (niet gecontroleerd) op vr, 10-11-2017 - 22:52

Als kwetsbare ouderen zich laten inenten met de griepprik dan zijn zij beschermd. Dan lijkt het mij geen noodzaak de verpl. verplicht te laten inenten.

Door AC Gutman (niet gecontroleerd) op vr, 10-11-2017 - 15:48

Het is niet zeker of het werkt bij elke verpleegkundige of Patiënt. Ikzelf ben er goed ziek van geweest. Dat ik neem ondanks dat ik Diabeet ben geen griepprik meer.