Ventilatie houdt u gezond

Open ramen en deuren tegen griep

Getty Images

Als de wind om het huis loeit en de regen tegen de ruiten slaat, is het verleidelijk om deuren en ramen potdicht te doen. Slecht idee! Schimmels en huismijt kunnen dan namelijk allerlei gezondheidsklachten veroorzaken.

In woningen die onvoldoende geventileerd worden – en dat zijn er miljoenen in Nederland – gedijen schimmels en huismijt, onder andere door de tien (!) liter vocht die bewoners, huisdieren en planten gezamenlijk gemiddeld per dag produceren. Schimmels en huismijt kunnen gezondheidsklachten veroorzaken zoals benauwdheid, hoofdpijn of chronische neusverkoudheid.

Laat daarom dag en nacht minstens twee ramen op een kier staan (of zet de ventilatieroosters open), zodat de lucht goed kan circuleren; de lucht in de woning is dan minder vochtig. Alleen een uurtje per dag luchten is níet genoeg.

Verkoudheid en griep

“Van in de regen lopen word je verkouden”, hoor je vaak. Maar daar is niets van waar.  Ziekmakende bacteriën en virussen verspreiden zich namelijk door de lucht (praten, niezen, hoesten) of via handen of voorwerpen, zoals een deurknop. Besmetting vindt vooral plaats in ruimtes waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht wordt geventileerd.

Ook om een herfstgriep te voorkomen is goede ventilatie belangrijk. Overigens is het wél waar dat het griepvirus beter gedijt bij lagere temperaturen, waardoor het in de herfst en winter langer actief blijft.

Tips

Andere tips om griep te vermijden: was meerdere keren per dag je handen en droog ze af met een papieren doekje (dat je daarna weggooit). Raak je mond, neus en ogen zo min mogelijk aan. Hoesten of niezen? Doe dat in de elleboogholte in plaats van in de hand; dan is de kans dat je anderen besmet kleiner. Gebruik voor het neus snuiten papieren zakdoekjes en gooi ook die meteen weg.

Hoeveel vocht produceert dat in huis?

• Koken per keer: 2 liter
• Afwassen per keer: ½ liter
• Vloer dweilen per keer: 1½ liter
• Ademen, transpireren per gezin per dag: 2 tot 5 liter
• Uitstoot van planten per dag: ½ tot 2 liter
• Douchen per keer: 0,2 tot 2 liter

Auteur 
  • Marte van Santen
Bron 
  • Plus Magazine