
Welke appel gebruik je in welk gerecht?
Appeltaart
Voor appeltaart (en appelcake, apfelstrudel en appelflappen) kun je verschillende soorten appels gebruiken. Stevige, friszure appels zijn het best, zoals:
- Gloster
- Golden Delicious
- Jonagold
- Goudreinet
Kijk hier voor het recept voor een ouderwetse appeltaart.
Tarte Tartin
Voor het omgekeerde taartje heb je een appel nodig die stevig is, geen moesappels. De beste keuzes zijn:
- Jonagold
- Cox
- Royal Gala
Appelbeignets
Deze gefrituurde appels maak je het beste met Elstar appels.
Met dit recept maak jij je eigen appelbeignets.
Appelbollen
Bij de appelbol is het belangrijk dat de appel naast stevig genoeg ook groot genoeg is. Kijk dus voordat je ze koopt goed naar de grootte van de appel. Geschikte appels zijn:
- Jonagold
- Cox
- Goudreinet
Zo maak je zelf een heerlijke appelbol.
Appelmoes
Appelmoes (en ook rode kool met appeltjes) is het lekkerst met een van deze appelsoorten:
- Cox
- Braeburn
- Elstar
- Golden Delicious
- Goudreinet
Zo maak je een heerlijke appelmoes.
Appelsap
Appelsap is het lekkerst met een friszure appel, zoals:
- Elstar
- Rubens
- Golden Delicious
Zelf appelsap maken? Zo doe je dat!
Appelpannenkoeken
In het pannenkoekenbeslag of op de pannenkoek zijn de Granny Smith en de Pink Lady het lekkerst.
Appel uit de hand
Het ligt natuurlijk aan waar je van houdt, maar deze appelsoorten zijn in ieder geval lekker als (gezond) tussendoortje:
- Elstar
- Cox
- Gloster
- Golden Delicious
- Jazz
- Jonagold
- Kanzi
- Pink Lady
- Granny Smith
- Royal Gala
- Santana (ook voor mensen met een lichte appelallergie!)
Wanneer zijn appels plukrijp?
Het is zo'n heerlijk beeld: een appel van de boom plukken en er meteen je tanden erin zetten. Maar de smaak van vers geplukte appels laat vaak veel te wensen over. Tuinexpert Romke van de Kaa legt in deze video uit wanneer je kunt plukken en hoe lang je moet wachten.
Bron: Libelle, Landleven, PlusOnline, BakkersWereld.