Welke appel gebruik je in welk gerecht? 

Getty Images

De appel komt in vele soorten en maten, en niet iedere appel is geschikt voor hetzelfde gerecht. Van welke appels maak je de beste appelmoes? En welke appel is het beste voor een ouderwetse appeltaart? Wij zochten het uit, inclusief een aantal heerlijke recepten.

Appeltaart

Voor appeltaart (en appelcake, apfelstrudel en appelflappen) kun je verschillende soorten appels gebruiken. Stevige, friszure appels zijn het best, zoals: 

  • Gloster
  • Golden Delicious
  • Jonagold
  • Goudreinet

Kijk hier voor het recept voor een ouderwetse appeltaart.

Tarte Tartin

Voor het omgekeerde taartje heb je een appel nodig die stevig is, geen moesappels. De beste keuzes zijn: 

  • Jonagold
  • Cox
  • Royal Gala

Een recept voor dit heerlijke taartje vind je hier (de kweeperen kun je uiteraard vervangen door appels).

Appelbeignets

Deze gefrituurde appels maak je het beste met Elstar appels. 

Met dit recept maak jij je eigen appelbeignets.

Appelbollen

Bij de appelbol is het belangrijk dat de appel naast stevig genoeg ook groot genoeg is. Kijk dus voordat je ze koopt goed naar de grootte van de appel. Geschikte appels zijn: 

  • Jonagold
  • Cox
  • Goudreinet

Zo maak je zelf een heerlijke appelbol.

Appelmoes

Appelmoes (en ook rode kool met appeltjes) is het lekkerst met een van deze appelsoorten: 

  • Cox
  • Braeburn
  • Elstar
  • Golden Delicious
  • Goudreinet

Zo maak je een heerlijke appelmoes.

Appelsap 

Appelsap is het lekkerst met een friszure appel, zoals: 

  • Elstar
  • Rubens
  • Golden Delicious

Zelf appelsap maken? Zo doe je dat!

Appelpannenkoeken 

In het pannenkoekenbeslag of op de pannenkoek zijn de Granny Smith en de Pink Lady het lekkerst. 

Appel uit de hand

Het ligt natuurlijk aan waar je van houdt, maar deze appelsoorten zijn in ieder geval lekker als (gezond) tussendoortje: 

  • Elstar
  • Cox
  • Gloster
  • Golden Delicious
  • Jazz
  • Jonagold
  • Kanzi
  • Pink Lady
  • Granny Smith
  • Royal Gala
  • Santana (ook voor mensen met een lichte appelallergie!)

Wanneer zijn appels plukrijp? 

Het is zo'n heerlijk beeld: een appel van de boom plukken en er meteen je tanden erin zetten. Maar de smaak van vers geplukte appels laat vaak veel te wensen over. Tuinexpert Romke van de Kaa legt in deze video uit wanneer je kunt plukken en hoe lang je moet wachten. 

Appels staan in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer. Als je steeds andere fruitsoorten kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt. Bij het telen van appels worden pesticiden gebruikt, daarvan kunnen resten achterblijven. De kans dat zo’n rest een gevaar voor de gezondheid vormt is erg klein. Bij biologisch fruit worden minder bestrijdingsmiddelen gebruikt. De middelen die gebruikt worden zijn van natuurlijke oorsprong. Ze zijn beter voor het milieu.

Bron: Libelle, Landleven, PlusOnline, BakkersWereld.

Auteur