Zo gezond zijn kruisbessen

Ook wel stekelbessen genoemd

Getty Images

In de supermarkt zul je ze tegenwoordig niet snel meer vinden, maar bij de lokale fruitteler misschien wel. Kruisbessen zijn een fris tussendoortje, lekker in een jam of vlaai en zijn ook nog eens goed voor je. Zo gezond zijn kruisbessen!

Dat je de kruisbes niet meer in de supermarkt ziet, is niet zo vreemd: deze bessen worden nog maar nauwelijks in Nederland geteeld. De kruisbes draagt ook wel de naam stekelbes. Dit vanwege de struiken die vol zitten met stekels en de bes die behoorlijk harig kan zijn. Tegenwoordig zijn kruisbessen ook met een gladde schil te verkrijgen. De smaak varieert van zuurzoet tot zoet, de vorm van rond tot langwerpig en de kleur van groen en geel tot rood.

De gezondheidsvoordelen van kruisbessen

De groene, gele of rode kruisbessen zitten vol met vezels, vitamines en mineralen. Zo bevat de kruisbes voornamelijk vitamine C, maar ook wat vitamine A, B en E. Als we kijken naar mineralen, zijn kruisbessen rijk aan kalium, calcium, fosfor en magnesium. Er zit zelfs een gram ijzer in per 100 gram kruisbessen. Bij één portie moet je denken aan een schaaltje van 125 gram kruisbessen.

Wanneer zijn kruisbessen in het seizoen?

Kruisbessen zijn beschikbaar van mei of juni tot en met augustus, maar alleen in juli en augustus komen de bessen uit Nederland. In juni komen ze overigens meestal ook niet van ver, namelijk uit België.

Zo kun je kruisbessen het beste bewaren

De kruisbes kan het beste gekocht worden wanneer deze er stevig en vers uitziet. Het bewaren van kruisbessen kan het beste in de koelkast. Beschadigd kunnen de bessen natuurlijk ook gekocht worden, maar dan zal de kwaliteit snel achteruit gaan. Het is dan belangrijk om de bessen direct in de koelkast te zetten en snel te consumeren.

In de yoghurt, door een salade, als jam of in een taart

Kruisbessen of stekelbessen zijn op elk moment van de dag lekker als snack, maar je kunt ze ook goed eten bij het ontbijt of in een lunchgerecht. Zo zijn kruisbessen smaakvol in een bakje yoghurt of in een frisse salade met veldsla en komkommer. Ook kun je er lekkere kruisbessenjam of vlaaivulling van maken.

Auteur 
Bron 
  • NEVO-online
  • Libelle