Helft Nederlanders kampt met haarverlies

Zes op de tien Nederlandse mannen en een derde van de Nederlandse vrouwen kampt met haarverlies, vaak al op jonge leeftijd. Hoewel veel mensen met haarverlies zich somber en onzeker voelen, zoeken de meeste geen deskundige hulp en informeren ze zich nauwelijks over oorzaken of mogelijke behandelingen.

Dat blijkt uit het Nationaal Haarverliesonderzoek, dat door onderzoeksbureau DirectResearch is uitgevoerd onder 1156 Nederlanders in opdracht van de Nederlandse Haarstichting en haargroeiserum Esthecin. Het onderzoek is bedoeld om het taboe rondom haarverlies bespreekbaar te maken.

80 procent zoekt geen hulp

In totaal kampt 45 procent van de Nederlanders met haarverlies, niet alleen oudere mensen. Tussen de 18 en 30 jaar hebben bijna vier op de tien mensen er al last van. Van de ondervraagden weet 60 procent niet veel over de oorzaken en ruim 70 procent niet veel over behandelingen. De weinigen die zich informeren doen dat vooral via Google en gezondheidswebsites zoals Gezondheidsnet. Acht op de tien mensen zoekt geen deskundige hulp. Als mensen al een deskundige raadplegen, stappen ze vaker naar de kapper dan naar de huisarts of dermatoloog. Van de mannen die de oorzaak van hun haarverlies kennen, geeft 90 procent aan dat het door mannelijk erfelijk bepaald haarverlies (alopecia androgenetica) komt. Van de vrouwen geeft 35 procent hormonaal haarverlies als oorzaak, wijst 27 procent naar medicijngebruik en 23 procent naar de overgang.

Circa 140.000 gebruikers van antidepressiva of angstremmers

Voor 58 procent van de vrouwen is haarverlies een nachtmerrie. Bij mannen is dat 19 procent. Terwijl een op de tien mannen zich er onzeker en somber door voelt en dagelijks bezig is met het haarverlies, is dat bij aantal vrouwen een stuk hoger: gemiddeld een op de drie. Een op de twaalf mannen en een op de zeven vrouwen draagt haarverlies als een geheim met zich mee. Hoewel die er wel zijn, gebruikt 87 procent van de Nederlanders met haarverlies geen middelen of medicijnen tegen haarverlies. Wel zoekt 2
procent van de mensen psychische hulp. Van hen gebruikt 87 procent antidepressiva of angstremmers. Dat lijkt weinig, maar omgerekend naar 17 miljoen Nederlanders gebruiken dus rond de 140.000 mensen psychofarmaca wegens haarverlies.