Onmogelijk haar bestaat niet

Haartypes

Getty Images

Mooi haar is eigenlijk niets anders dan goed verzorgd haar. Onmogelijk haar bestaat niet, onmogelijke wensen wel! Ontdek de goede facetten van uw haar en leg u neer bij de beperkingen.

Belangrijkste uitgangspunt bij een goede verzorging is uw haartype. Kies producten die voor uw haartype het meest geschikt zijn. U zult merken dat uw haar er zichtbaar van opknapt en gaat glanzen. Ook voelt het prettiger aan: zachter en soepeler. Wat zijn de verschillende haartypes? En hoe verzorgt u uw haar?

Normaal haar
Droog en beschadigd haar
Vet haar
Roos
Crèmespoeling of conditioner
Normaal haar                                                                                  Normaal haar is eerder uitzondering dan regel. Er zijn slechts weinig mensen gezegend met haar dat van nature gezond is en mooi glanst. Wie zo'n haardos heeft, wil die natuurlijk graag zo houden!

Gebruik daarom milde verzorgingsproducten. Bijvoorbeeld een 'iedere dag' shampoo, die het haar reinigt zonder de hoofdhuid te irriteren. Zo'n shampoo bevat surfactants. Dit zijn stoffen die het haar op milde wijze reinigen zonder het uit te drogen. De shampoo is zacht genoeg om dagelijks te gebruiken. [ITEMADVERTORIAL]

Droog en beschadigd haar
Droog en beschadigd haar gaan vaak hand in hand. Het één is meestal een gevolg van het ander. Van nature droog haar wordt veroorzaakt door een verminderde talgproductie van de hoofdhuid.

Ook invloeden van buitenaf kunnen het haar uitdrogen, zoals fel zonlicht, zee- en chloorwater, airconditioning en de centrale verwarming. Maar ook het dagelijks gebruik van de föhn en krultang, het ruw uittrekken van haarspeldjes en elastiekjes of onzorgvuldig borstelen en kammen beschadigen het haar. Verder heeft ook permanenten en kleuren een uitdrogend effect op het haar.

Wat de oorzaak ook is: droog en beschadigd haar heeft extra verzorging nodig. De shampoo moet niet alleen verzorgen, maar het haar ook beschermen door er een laagje om te leggen. Zo wordt het haar extra gewapend tegen invloeden van buitenaf.

Vet haar
De oorzaak van vet haar is vergelijkbaar met die van een vette huid: hyperactieve talgkliertjes. Deze kliertjes worden bij de minste of geringste prikkeling aangezet tot productie. Zo'n prikkeling kan bestaan uit een verstoring van het evenwicht van de hoofdhuid.

Een verstoring kan bijvoorbeeld zijn het gebruik van een agressieve, sterk ontvettende shampoo of (extra) hormonen. Dit verklaart waarom mensen die last hebben van een vette huid, vaak ook kampen met vet haar. Vet haar kan, net als een vette huid, van tijdelijke aard zijn. Het kan ook blijvend zijn.

Was het haar zo zacht mogelijk om de hoofdhuid zo min mogelijk te irriteren. Zo'n zachte behandeling bestaat in eerste instantie uit het gebruik van een milde shampoo, speciaal geschikt voor vet haar. Daarnaast dient u de hoofdhuid zoveel mogelijk te ontzien tijdens het wassen. Masseer de huid dus niet.

Heeft u lang haar, leg u dan vooral toe op het wassen van uw lange lokken. Let er op dat u de shampoo altijd goed uitspoelt. Soms wordt vet haar veroorzaakt door het gebruik van te veel stylingproducten of het achterblijven van shampoorestjes. Ten slotte kan heet water talgkliertjes activeren. Was uw haar dus met lauwwarm water.

Roos
Over roos bestaan een aantal hardnekkige misverstanden. Zo zouden mensen met donker haar er eerder last van hebben. Onzin, bij mensen met blond of rossig haar valt roos alleen minder op. Ook wordt wel gedacht dat het een kwestie van hygiëne is. Als u het haar maar regelmatig wast en goed uitspoelt, zou u er geen last van hebben.

Niets is minder waar. Roos is namelijk een ziekte van de hoofdhuid en wordt veroorzaakt door een gistsoort (pityrosporum ovale). Deze bevindt zich bij iedereen op de hoofdhuid, maar onder bepaalde omstandigheden in grote getalen. Normaal gesproken stoot de hoofdhuid op onzichtbare wijze dode, verhoornde cellen af. Is deze gistsoort oververtegenwoordigd, dan worden deze dode cellen versneld afgestoten en kunt u ze zien zitten. Dit noemen we roos.

Roos heeft u in verschillende soorten en intensiteiten. Droge roos is het gevolg van een te droge hoofdhuid. Het geeft kleine witte schilfertjes op de hoofdhuid en in het haar. De schilfertjes dwarrelen over de kleding. Bij vette roos kleven de schilfertjes aan elkaar. Ze stapelen zich op de hoofdhuid op.

Ten slotte kunt u ook last hebben van psoriasis. Dit is een huidziekte die fijne, minuscuul kleine witte schilfertjes op de huid en hoofdhuid geeft. De schilfertjes hebben veel weg van roos, maar worden over het algemeen veroorzaakt door een stofwisselingsstoornis. Is de hoofdhuid roze, rood en zichtbaar geïrriteerd, dan is de kans groot dat u méér heeft dan roos. Raadpleeg bij twijfel altijd de huisarts.

Heeft u roos, gebruik dat een superzachte shampoo voor haar met roos. Zo'n shampoo maakt korte metten met de gist die aan roos ten grondslag ligt. Ook voedingssupplementen in de vorm van vitamine A en B6 kunnen verlichting bieden.

Crèmespoeling of conditioner
Met wassen alleen bent u er niet. Ieder haartype heeft over het algemeen meer verzorging nodig om er gezond en glanzend uit te zien. Vroeger gebruikte men een crèmespoeling na het wassen om het haar te ontwarren en beter kambaar te maken. Meer deden deze producten ook niet.

De huidige generatie conditioners gaat een stapje verder, namelijk door:

  • De zuurgraad van het haar na het wassen te herstellen.
  • De schubjes van het haar mooi plat te leggen. Hierdoor gaat het haar glanzen en is het makkelijk doorkambaar.
  • Waar nodig voegt een conditioner extra voedingsstoffen aan het haar toe.

Haar dat nat is heeft een bepaald absorptievermogen. Dit wordt tijdens zo'n nabehandeling met een conditioner optimaal benut. Stem uw conditioner af op uw haartype. Enerzijds om uw haar te geven wat het nodig heeft aan verzorging, anderzijds om te voorkomen dat u het 'overbelast' met verzorgende ingrediënten.

Dun en fijn haar vraagt bijvoorbeeld om een 'luchtige' conditioner, die vooral in de punten wordt gemasseerd. Aangebracht bij de haarinplant zou dit het haar onnodig verzwaren.

Auteur