Acht redenen om hard te lopen

En niet meer te stoppen

Getty Images

Overweegt u om wat meer te gaan sporten? Maar lukt het u net niet om daadwerkelijk te beginnen? Reken maar dat u met de volgende redenen snel in uw hardloopschoenen schiet.

1. Verbeter uw denkvermogen

Niet alleen uw spieren, maar ook uw hersenen zijn gebaat bij regelmatig sporten. Onderzoekers moeten de exacte reden nog aantonen, maar mogelijk bevordert intensieve lichaamsbeweging de bloedsomloop. Zo komt er dus ook meer zuurstof in uw hersenen en dat is goed.

2. Meer zin in seks

Als u hardloopt, wordt u ook actiever in bed. Dat bleek niet alleen uit onderzoek, maar het is ook logisch te verklaren. Hardlopers zijn immers tevreden met hun lichaam.


3. Geef hartziekten geen kans

Hardlopen heeft effect op de belangrijkste oorzaken van hartaandoeningen.

  • Het verlaagt de bloeddruk.
  • Vermindert de kans op diabetes.
  • Vermindert het cholesterolgehalte.
  • Vermindert overtollig vet.
  • Vermindert de kans op aderverkalking.

4. Verbrand vet

Met hardlopen verbrandt u meer calorieën dan met de meeste andere activiteiten. Maar dat is niet de enige manier om op gewicht te blijven. Uw spiermassa neemt toe en uw hoeveelheid vet vermindert. Spieren hebben namelijk meer calorieën nodig.

  • 450 gram vet heeft twee tot drie kilocalorieën nodig om te functioneren.
  • 450 gram spieren hebben 35 tot 45 kilocalorieën nodig om te functioneren.

5. Tevreden met uw lichaam

Uit onderzoek blijkt dat u door te bewegen een positiever lichaamsbeeld en meer zelfvertrouwen krijgt. U gaat uw lichaam anders bekijken. In plaats van hoe het eruit ziet, gaat u ook kijken wat het allemaal kan. En daardoor staat u tevreden voor de spiegel.

 

6. Minder stress en zorgen

Door hard te lopen, maakt uw lichaam onder andere endorfine aan. Dat is een stof die je een euforisch gevoel geeft, waardoor u beter tegen stress en zorgen kunt.

 

7. Bevrijd u van dipjes

Talloze onderzoeken wezen uit dat hardlopen depressieve gevoelens kan verminderen. Uw lichaam maakt tijdens het hardlopen fenyletylamine aan. Als gevolg van de inspanningen stijgt het gehalte van deze stof snel. Voor het beste resultaat is het verstandig om regelmatig twintig à dertig minuten aan een vorm van inspanning te doen op 70 procent van uw vermogen. Dat is nu juist wat u met hardlopen doet.


8. Houd uw botten gezond

De dichtheid van uw botten neemt na uw dertigste af, waardoor ze steeds brozer worden. Hardlopen kan u helpen dit tegen te gaan. Om sterk te worden en te blijven, moeten botten belast worden. Doe een activiteit waarbij uw botten uw gewicht dragen. Hardlopen is daar een goed voorbeeld van.

Auteur