Laat u trainen door de virtuele coach

Hulp bij hardlopen

Getty Images

Persoonlijk advies krijgen tijdens het hardlopen? Daar hoeft u geen personal trainer voor in te huren. Het kan met de elektronische coach.

Apple en Nike ontwikkelden het Nike+ iPod-systeem. Hierbij maakt u gebruik van een app op de iPod nano, iPod touch of iPhone van Apple. Verder heeft een paar hardloopschoenen en de Nike+ iPod-sensor nodig. Hoe gaat het in z'n werk?

Sensor

U plaatst de sensor in een speciale Nike+-schoen, die daarvoor ruimte heeft onder de binnenzool. Of u doet de sensor in een houder die u aan uw veters vastmaakt. De sensor staat in verbinding met een ontvangertje voor in de oudere typen iPod of iPhone. De iPod touch en iPhone 3GS (of nieuwer) hebben ingebouwde ondersteuning voor Nike + iPod, dus daarvoor heeft u geen ontvanger nodig.

Ga naar het menu van de app en kies een trainingssessie. U kunt instellen hoeveel calorieën u wilt verbranden, welke afstand u wilt lopen of hoelang u bezig wilt zijn. Tijdens het hardlopen hoort u hoe ver, hoe lang en hoe hard u heeft gelopen, hoeveel calorieën u heeft verbrand en of u een persoonlijk record heeft gehaald. Tussendoor kunt u naar muziek luisteren.

Een muziekloos alternatief is de Nike+ SportBand: in plaats van een iPod of iPhone gebruikt u een polsband die alle gegevens registreert en waarop u tempo, afstand, tijd en calorieverbruik afleest.

Adidas miCoach

Ook de gratis app Adidas miCoach is een virtuele coach. U gebruikt deze in combinatie met een smartphone of mp3-speler, een borstband die de hartslag meet, plus eventueel een stappenteller.

Tijdens het trainen hoort u of uw prestaties aansluiten bij uw persoonlijke doel en trainingsschema, en krijgt u gerichte adviezen. Tussendoor kunt u naar muziek luisteren. Via usb of bluetooth zet u de gegevens over op de site van miCoach.

Handige loop-apps

Een andere mogelijkheid om met een virtuele coach te trainen is met een gewone app op uw smartphone zoals RunKeeper (gratis), zonder verdere hulpmiddelen. Deze app laat zien hoe hard u loopt, welke afstand u heeft afgelegd, de snelheid, de route en het aantal verbrande calorieën. De resultaten kunt u delen met uw vrienden op Facebook.

Deze en vergelijkbare apps kunnen eenvoudig gedownload worden vanuit de Apple AppStore, Android Market of Windows Marketplace.

Rennen met Evy

Begint u net met hardlopen? De Belgische radiopresentatrice Evy Gruyaert begeleidt u in het zeer populaire trainingsprogramma Start to Run met behulp van geweldige muziek van 0 naar 5 of 10 kilometer hardlopen. Op http://rennenmetevy.nl kunt u de mp3‘s van Start to Run gratis downloaden op uw smartphone of mp3-speler. Koptelefoon op en rennen maar!

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine