7 ongemakken tijdens het hardlopen

Veelvoorkomende kwalen

Getty Images

Hardlopen is goed voor uw lijf, maar het kan ook hinderlijke kwalen met zich meebrengen. Zeven veelvoorkomende ongemakken waar u misschien tegenaan loopt. En hoe u ze voorkomt.

1. Steken

Vooral beginnende hardlopers krijgen vaak te maken met steken in de zij. Het is een scherpe pijn net onder de ribben, die u meestal aan één kant voelt. De wetenschap is er nog niet over uit wat de oorzaak precies is. Een goede warming-up helpt steken voorkomen. Daarnaast is het verstandig om op uw ademhaling te letten en vlak voor u gaat sporten niets meer te eten.

Krijgt u toch een steek? Pas uw tempo aan. Ga desnoods even wandelen en rek uw lichaam uit. Adem rustig diep in en uit en duw tijdens de uitademing op de pijnlijke plek.

2. Blaren

Als uw sokken of schoenen tegen uw huid wrijven, kan er een pijnlijke blaar ontstaan. Warmte, vocht, maar ook zand in uw schoenen vergroten het risico op blaren. Tijdens het lopen kondigen ze zich vaak al aan met een branderig gevoel. Ontdekt u bij thuiskomst zo’n met vocht gevuld blaasje? Houd deze het liefste dicht, hij gaat vanzelf weg. Grote blaren moet u doorprikken met een steriele naald en daarna zorgvuldig afdekken. 

Perfect passende schoenen en naadloze hardloopsokken helpen blaren voorkomen. Sommige lopers dragen twee paar sokken over elkaar of smeren de gevoelige plekken op hun voeten in met vaseline.

3. Spierpijn

Een dag – en zeker twee dagen – na het lopen, kunnen uw spieren nog gevoelig en stijf aanvoelen. Door zware inspanning ontstaan er scheurtjes en ontstekingsreacties in de spieren. Zeker als u een tijd niet meer gesport heeft, zult u in het begin spierpijn hebben na het hardlopen.

Deze vorm van spierpijn is onschuldig. Een goede cooling-down, warming-up en rustige trainingsopbouw zorgen ervoor dat u er minder snel last van krijgt. Pijnlijke spieren kunt u verzachten met warmte. Door rust in te lassen, verdwijnt de pijn vanzelf weer. Zorg wel voor actieve rust, dat wil zeggen niet sporten, maar wel dagelijks wat bewegen.

4. Maag-darmklachten

De schuddende beweging van uw lichaam tijdens het hardlopen helpt uw darmen op gang. Handig als u kampt met obstipatie, maar halverwege uw loopje komt het minder goed uit. Daarnaast hebben sommige mensen last van maag-darmklachten zoals misselijkheid, gasvorming, buikkramp en diarree tijdens of na het lopen.

Drink gedurende de dag voldoende en eet maximaal twee uur voor u gaat lopen. Ga naar het toilet voor u de deur uitgaat. Pas op met kruidig eten, vet, koolzuur, koffie en vezelrijk voedsel als jouw buik daar gevoelig voor is.

5. Schuurplekken

Niet alleen uw voeten hebben te lijden onder geschuur, uw huid ook. Wrijving van een hartslagband, ruwe stof of irritant naadje voelt u de eerste paar kilometers misschien niet eens, maar bij langere afstanden levert het wel problemen op. Zeker als u een gevoelige huid heeft of veel transpireert. Mannen kunnen zelfs hun tepels openhalen. Daarnaast zijn schurende dijen berucht.

Heeft u last van schaafplekken, dan is uw kleding het eerste waar u op moet letten. Draag aansluitende sportkleding zonder irriterende naden van materiaal dat vocht afvoert. Een te ruime outfit of katoen schuurt eerder. Raken uw dijen elkaar, dan zit een strakke legging (tight genaamd) die het schurende gedeelte bedekt het fijnst. Gevoelige plekken kunt u bovendien voor u vertrekt insmeren met speciaal antischaafmiddel dat u vindt in de hardloopspeciaalzaak. Vaseline werkt ook, maar kan vlekken achterlaten in kleding.

6. Blauwe teennagel

Slaat u met een hamer op uw nagel of komt uw vinger tussen de deur, dan verkleurt de nagel blauw. Er ontstaat namelijk een bloeduitstorting onder de nagel. Iets soortgelijks kan gebeuren als u te kleine sportschoenen draagt en/of lange afstanden loopt. Uw nagel krijgt dan weliswaar niet één harde klap, maar stoot wel heel vaak tegen uw schoen aan.

Houd uw teennagels kort. Koop passend schoeisel. Het kan best zo zijn dat u sportschoenen nodig heeft die een maatje groter zijn dan uw normale schoenen. Bewegen uw voeten te veel in de schoenen, dan kan het helpen om uw veters strakker te doen en ook de bovenste gaatjes te gebruiken.

7. Blessures

Een behoorlijk groot deel van de lopers krijgt een keer een blessure. Bijvoorbeeld een lopersknie, shin splints of hielspoor. Vaak is overbelasting of een verkeerde manier van lopen de oorzaak. Zeker als beginner moet u niet te veel, te ver en te snel willen. Kies een opbouwschema en houd u daar ook aan, u heeft rust hard nodig om te herstellen.

Bovendien kan het geen kwaad om uw loopstijl eens door een deskundige te laten beoordelen. Volg daarvoor een beginnerscursus of neem eens een kijkje bij een atletiekvereniging. Bij aanhoudende klachten kan een fysiotherapeut u adviseren wat te doen.